Magten skal tilbage til folket i EU, hvis den fælleseuropæiske union overhovedet skal overleve, lyder det fra Margaret Thatchers tidligere spindoktor Michael Dobbs som erklæret fortaler for Brexit. Foto: Ryan Joel / AP / Polfoto
Magten skal tilbage til folket i EU, hvis den fælleseuropæiske union overhovedet skal overleve, lyder det fra Margaret Thatchers tidligere spindoktor Michael Dobbs som erklæret fortaler for Brexit. Foto: Ryan Joel / AP / Polfoto

Folket skal bestemme mere over EU

Når briterne torsdag stemmer om, hvorvidt de skal blive i EU, får folket endelig lov til at bestemme. Det skal der være mere af i EU, mener Margaret Thatchers tidligere spindoktor Michael Dobbs, der også står bag bestselleren House of Cards.

Brexit

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

- Politik plejer at være kendt som det næstældste erhverv i verden; men også som et erhverv, der har hentet alle sine regler fra det ældste. Men når man ser på den folkeafstemning, der lige nu foregår i Storbritannien, er det meget tydeligt, at politik faktisk er det ældste erhverv i verden, siger Michael Dobbs og henviser til, at prostitution ofte er blevet kaldt det ældste erhverv i verden.

Politiker, spindoktor, forfatter. Michael Dobbs har mange kasketter.

Udenfor Storbritannien er han bedst kendt som forfatteren bag den storsælgende bog House of Cards, der siden er blevet til en BBC-serie, som har inspireret den serie af samme navn, der i dag kan ses på Netflix med Kevin Spacey i hovedrollen som den hårdtslående Frank Underwood, USA’s præsident.

”De Liberale, som sad i regeringen i sidste periode, er jo nærmest forsvundet. Man kan holde deres generalforsamling på bagsædet af en taxi. Det antyder, at det historiske grundlag for de partier er ved at være væk.”

Indenfor de britiske øers grænser er han kendt som et prominent medlem af House of Lords, nær ven af statsminister David Cameron og tidligere chief of staff og spindoktor for Margaret Thatcher.

Og så er han meget klar i spyttet, når talen falder på folkeafstemningen i landet torsdag: Storbritannien skal ikke være med i EU, og i hele Europa skal medbestemmelsen gives tilbage til folket.

- Jeg er faktisk overrasket over, at jeg er på denne side af debatten. Det ligger ikke naturligt i kortene, for jeg er en stolt europæer. Men EU og Europa er langtfra det samme, og da David Cameron for tre år siden drog til Bruxelles for at skaffe mere fleksibilitet overfor Storbritannien fra EU kom han tilbage med absolut ingenting. Selvom de vidste, at konsekvensen ville være denne folkeafstemning, siger han.

Og da vidste Lord Michael Dobbs, at EU i hans optik er nået til et punkt, hvor projektet ikke kan fortsætte, fortæller han.

- I hvert fald ikke, hvis de ikke engang er villige til at give os bare en smule fleksibilitet. Så er vi jo ikke vores egen stat længere, siger Michael Dobbs.

Samtidig har han ikke tillid til, at EU overhovedet er i stand til at ændre sig nok til, at den aftale, David Cameron gik efter for tre år siden, kan lade sig gøre i dag.

- Lige nu har vi et EU, som kun gør ting for sin egen skyld og ikke for borgernes, og derfor er jeg Brexiteer.

Magten til folket

Storbritannien kan godt blive i EU, men det kræver meget fra unionen og lidt fra Storbritannien, mener Michael Dobbs.

- For Storbritannien er der nogle meget simple konsekvenser, hvis vi trækker os ud: Vi får kontrollen tilbage over vores eget land, og de vigtige beslutninger bliver truffet af vores parlament og vores domstole. I det 21. århundrede skal en økonomi kunne omstille sig og være fleksibel. Men der er jo ikke nogen i verden, der mener, at EU på nogen måde er omstillingsparat eller fleksibel, siger Michael Dobbs og vender dermed tilbage til de krav, David Cameron stillede til EU for tre år siden.

Derfor mener han, at EU skal gøre medlemsstaterne mere fri af unionen. Ellers er han sikker på, at euroen kommer ud i en ny krise, som bliver katastrofal for EU og resten af Europa.

”EU er noget, der bliver gjort ved folk fremfor for folk. Det er bureaukratisk, langt væk, ufleksibelt, og folk identificerer sig ikke længere med EU.”

- Ligegyldig, hvordan Brexit-afstemningen ender, er EU i store problemer - medmindre det ændrer hele systemet. Jeg er faktisk ikke sikker på, om EU kan fungere hverken med eller uden Storbritannien.

Men det er ikke nok, at økonomien bliver mere fleksibel og medlemsstaterne får mere magt tilbage, mener Michael Dobbs. EU er ganske enkelt for svært for befolkningen at identificere sig med, og det skyldes, at borgerne ikke har nok demokratisk indflydelse, siger Michael Dobbs:

- EU er noget, der bliver gjort ved folk fremfor for folk. Det er bureaukratisk, langt væk, ufleksibelt, og folk identificerer sig ikke længere med EU. De identificerer sig med ideen - og hvem kan ikke det? I det 20. århundrede ødelagde vi vores kontinent og EU skulle gøre en ende på det. Men det er ikke lykkedes. Den fred, de lovede, er der ikke mere. Europa bliver mere og mere opdelt, ustabilt og uroligt.

EU har alligevel ikke fejlet absolut, selvom det fredsprojekt, unionen tog udgangspunkt i, ikke længere virker. De har gjort mange gode ting og blandt andet øget det europæiske samarbejde, siger Michael Dobbs. Men det er ikke en demokratisk institution.

- Der er ingen, som har stemt på Juncker udover nogle meget få meget magtfulde mænd og kvinder. Det er nødt til at ændre sig, hvis EU fortsat skal eksistere. Over hele Europa vender folk ryggen til Bruxelles, fordi de føler, de ikke har kontrol over det. Det repræsenterer ikke dem, og det er EU's fundamentale svaghed.

Et splittet parti

Michael Dobbs insisterer på, at et farvel til Storbritannien i EU ikke er et farvel til Europa. Briterne skal tage deres tørn med de problemer, som Europa har. Men de skal ikke længere tage sig af de problemer, EU har. England vasker ikke sine hænder, siger han.

- Men folket må bestemme, om vi skal fortsætte med at være en del af det her. Ikke deres institutioner eller deres ikke-valgte politikere nede i EU.

Den overbevisning deler han ikke med den konservative statsminister i Storbritannien David Cameron. Boris Johnson, Londons nu tidligere borgmester, som mange spår en fremtid som kommende statsminister, er til gengæld stor tilhænger af et farvel til EU for Storbritannien.

- Det konservative parti er kløvet fuldstændigt i to. Det er gået fra at være det dominerende parti til at være ved at rive sig selv midt over. Det er frygteligt for mig som konservativ at se, og der kommer enorme forandringer, ligegyldig hvad resultatet bliver, siger Michael Dobbs.

Han forklarer, at briterne er begyndt at se en reel splittelse af partiet, hvor en fraktion skiller sig selv ud og skaber et ny parti på baggrund af afstemningen. Det samme gælder hos Labour og De Liberale, som alle tre har svært ved at finde opbakning i et politisk landskab, der i højere og højere grad giver stemmer til protestpartier, der slår sig op på ikke at være et af de gamle etablerede partier.

- De Liberale, som sad i regeringen i sidste periode, er jo nærmest forsvundet. Man kan holde deres generalforsamling på bagsædet af en taxi. Det antyder, at det historiske grundlag for de partier er ved at være væk.

EU

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet