Folkemødet kom efter inspiration fra Sverige

Når bornholmerne byder op til politisk dans ved Folkemødet 2011, sker det i høj grad efter inspiration fra broderfolket mod øst.  

Folkemødet

Af Morten Okkels | [email protected]

Forbilledet for Folkemødet på Bornholm i midten af juni  er en event på  den svenske ø Gotland, nemlig politikerugen Almedals­veckan, der afholdes i uge 27 hvert år.

”Almedalsveckan har jo udviklet sig til en af de allervigtigste mødepladser for svensk politik. Man kan pludselig træffe ministrene, de tunge embedsmænd og hele deres bagland,” siger Daniel Persson, senior advisor i Øresundskomiteen, der arbejder på at udjævne grænserne mellem landene. 

Det startede alt sammen i 1968, hvor statsminister Oluf Palme holdt tale fra ladet af en lastvogn. Dengang var det ikke så stort som nu, men særligt gennem det sidste tiår er ugen vokset i størrelse. Det gælder også omfanget rent tidsmæssigt - partierne i den svenske rigsdag har til Almedalsveckan en hel dag hver til at spille hovedrollen. Dermed kommer årets festival op på at vare otte dage i alt - den varer fra 6. juli til 13. juli. 

Sidste år, som også var et valgår i Sverige, var der næsten 800 arrangører, 1.400 arrangementer, og 900 journalister og 11.000 personer deltagere i løbet af ugen. 

Den svenske forbindelse

Repræsentanter fra Bornholms Regionskommune deltog i Almedalsveckan i 2008 og 2009, inden indenrigsminister Bertel Haarder (V) kom ind over forløbet. 

Indenrigsministeren var inviteret med til Almedals­veckan i 2010 og blev meget begejstret for, hvad han så dér. Senere imødekom Indenrigsministeriet så ansøgningen fra Bornholms Regionskommune om økonomisk støtte til at afholde Folkemødet. Efter Folketingets partier over en bred kam havde sagt ja til at komme, var projektet i hus. 

Flere gode grunde

Daniel Persson og Øresundskomiteen planlægger selv et seminar om torsdagen, der får regional planlægningsstrategi som overskrift. Sådan en festival er nemlig en fin mulighed for at få folk i tale, er Daniel Perssons erfaring fra Almedagsveckan: 

”Dels er det en mulighed for at følge med i den aktuelle samfundsdebat. Grund nummer to er at knytte netværk og knytte kontakter med folk. Er man en interesseorganisation, så er det jo altid aktuelt at komme tættere på borgerne,” siger Daniel Persson. 

Almedagsveckan 2011 foregår i tidsrummet 6.-13. juli. :

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet