FOA stod bag kernepunkt i finanslovsforslag

Enhedslistens oplæg om ældrerettigheder var baseret på et samarbejde med FOA, hvorfor formand Dennis Kristensen offensivt forsvarede partiets forslag i medierne. Det fører til kritik i fagbevægelsen.

Finanslovspres

Af Morten Munkholm | [email protected]

Skuffelsen var stor i fagbevægelsen, da regeringen, Venstre og De Konservative i sidste uge kunne præsentere en fælles finanslov for 2014.

Ikke mindst hos FOA’s formand Dennis Kristensen, der i medierne kaldte finansloven blå og mente, det var De Radikale, der styrede regeringen. Skuffelsen er da også forståelig, for bag det springende punkt om minimumsrettigheder til ældre stod netop FOA.

- Vi har bidraget både med fakta, regnestykker og modeller til, hvordan Enhedslisten kunne stille krav til ældreplejen, siger Dennis Kristensen og uddyber, at de i sensommeren blev kontaktet af partiet for at indgå et samarbejde.

Ideen om at sikre de ældre rettigheder har været FOA-politik helt tilbage fra 2001, hvor en arbejdsgruppe kom med ti forslag til, hvordan de kunne lyde. Derfor er det også naturligt, at Dennis Kristensen har været meget offensiv i medierne om netop det forslag, mener han.

- Selvom der ikke var mange, der bakkede op dengang, støttede jeg også Socialdemokraterne i deres 29 velfærdsrettigheder tilbage i 2007, fordi jeg mener, at det simpelthen er rigtigt tænkt, siger FOA’s formand.

Og da Enhedslisten kvart over tre tirsdag eftermiddag sendte en mail til Bjarne Corydon med et nyt forslag til, hvordan de kunne nå til enighed om en langsommere indfasning, var det også på baggrund af et forslag fra FOA.

- Vi informerede i hvert fald både Finansministeriet og Enhedslisten om vores bud på en løsning, siger Dennis Kristensen.

Splid i LO-toppen

Hos FOA’s fagfæller i Dansk Metal blev Dennis Kristensens offensive opbakning for markant. Kort efter finanslovsaftalen skrev formand Claus Jensen på sin Facebook-væg, at FOA’s formand havde ’plejet egne snævre interesser fremfor fagbevægelsens og lønmodtagernes’. Og HK-formand Kim Simonsen er fuldstændig enig i kritikken.

- Meget af det, Dennis Kristensen går og laver, laver han jo ikke via LO. Det laver han kun for FOA, siger han.

Dennis Kristensen kan dog ikke se, hvorfor han skulle holde sig tilbage, da ældrepolitikken netop er FOA’s metier.

- Det er jo naturligt nok, at når nu Enhedslisten starter den her debat, så kommer FOA til at fylde en del, så det er en ukvalificeret kommentar fra Claus’ side, siger han og kritiserer samtidig, at Claus Jensen, Kim Simonsen og LO-formand Harald Børsting lørdagen inden finansloven gik ud og lagde vægt bag, at skattefradraget for fagforeningskontingenter var deres topprioritet i finanslovsforhandlingerne.

- Det ærgrer mig da, at de andre ikke synes det samme som mig, men i stedet sætter fagbevægelsens egne interesser over velfærdsforbedringer. Det synes jeg ikke om, siger Dennis Kristensen.

LO spændte ben for EL

Kritikken af LO-chefernes udmelding bruger Enhedslisten også.

- Det er klart, at Margrethe Vestager og Bjarne Corydon blev glade for den udmelding. Hvorfor i alverden skulle de dog give Enhedslisten den sidste lille indrømmelse, når de kunne være sikre på, at fagbosserne stod klar med bøllebank til Johanne
(Schmidt-Nielsen, red.), hvis hun sagde nej. Det var rent benspænd for en rød finanslov, skriver medlem af Folketingets Finansudvalg Finn Sørensen (EL) på sin hjemmeside.

Kim Simonsen kan godt forstå argumentet, men han kan ikke se, hvorfor LO skulle bakke op om Enhedslisten i de afgørende forhandlinger.

- De valgte at holde mere med Ældre Sagen end med fagforeningerne. Det er de jo i deres gode ret til, men det var en klar prioritering, at de hellere ville gavne de ældre end lønmodtagerne, siger HK’s formand, som har været ude med en skarp rive efter Enhedslistens forhandlingsevner.

- De stod med en dejlig is i hånden, og lige pludselig havde de kun pinden tilbage. Hvis jeg havde siddet ved forhandlingsbordet den mandag, så skulle du dæleme have set en aftale på 30 sekunder, siger Kim Simonsen.

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet