Billede

Faglig viden er fornuft på et sølvfad

Politikere bør interessere sig mere for offentligt ansattes viden og erfaring - og mindre for tørre tal, skriver kok og fagpolitisk meningsdanner i LO Ungdom.

synspunkt

   Vi har brug for at høre, hvorfor det er fjollet at bygge nedsænkede cykelstativer, så alt skrald fra Nørreport bliver samlet der. Vi har brug for at høre, hvorfor man ikke skal implementere et IT-system, der ikke virker, på hospitalerne.

Jeg er heldig. Jeg er udlært kok, ansat som madfar i en daginstitution og har ikke mærket uretfærdigheder trukket ned over ørerne på mig på samme måde, som mine kolleger har.

Men for knapt et halvt år siden fik jeg alligevel nok. Når jeg kiggede rundt på vores samfund, var det som om, at det velfærdsdanmark jeg gik og pralede med, var begyndt at krakelere for øjnene af mig. Jeg lagde mærke til flere og flere historier i medierne om danskere der faldt igennem systemet, og om lønmodtagere som blev mødt med mere pisk end gulerod.

Følelsen af at noget måtte gøres, inden det hele løb helt af sporet, blev stærkere og stærkere indeni mig. Derfor valgte jeg at tage bladet fra munden og begyndte at råbe op. For det er det, der skal til. Det handler om at tage diskussionen fra frokostbordet og løfte den ud til medierne, for det er der, diskussionen bliver til mere end brok. Den bliver samfundsrelevant.

Erfaring er værd at lytte til
Når sygeplejersken bliver bedt om at løbe hurtigere. Når kontorassistenten skal implementere endnu en besværlig bureaukratisk proces. Når pædagogen ser endnu en kollega forsvinde. Ja, så er det fordi, politiske beslutninger stadig handler om tabeller og tal fremfor rimelighed og faglighed. 

Siden krisen i 2008 har befolkningen i almindelighed og de offentligt ansatte i særdeleshed været tvunget til at stille besindige krav om service og ved forhandlingsbordene. Men det har tilsyneladende givet anledning til, at der så slet ikke har været plads til at lytte, når befolkningen talte. Beslutningstagerne forskansede sig bag regneark, dynamiske effekter og algoritmer. Der skal jo spares og effektiviseres, så der er råd til det hele, og så ingen går og dovner den.

Det er derfor, vi fremadrettet bør sørge for, at de faglige stemmer kommer til orde i den politiske debat.

Masser af stemmer
Vi har brug for at høre, hvorfor det er fjollet at bygge nedsænkede cykelstativer, så alt skrald fra Nørreport bliver samlet der. Vi har brug for at høre, hvorfor man ikke skal implementere et IT-system, der ikke virker, på hospitalerne. Vi har brug for at høre, hvorfor reglerne for søfart skal laves om, så vi undgår social dumping.

Stemmerne er allerede derude. Parate og villige til at hjælpe og forbedre det danske arbejdsmarked. Det oplevede jeg selv under OK18 forhandlingerne, da jeg var en del af et hold bag en Facebook-gruppe, der på sit højeste havde 200.000 følgere, og hvor alle på en eller anden måde var indblandet i forhandlingerne. Både på den offentlige og private side af arbejdsmarkedet.

Det nytter
Af personlig erfaring kan jeg heldigvis fortælle, at der bliver lyttet. Der findes politikere derude, som har magt til at ændre tingene og er villige til at lytte og lære, når dem med fødderne på gulvet og hænderne i bolledejen beretter om deres hverdag.

Mange ting kan man analysere sig frem til via statistikker og rapporter, men de fortæller sjældent den fulde sandhed. Virkeligheden forstås nemlig igennem beretninger og historier.

Din historie! Og den er der ingen der kan tage fra dig.

Min endelige opfordring er: Råb op. Bland dig. Involver og engager dig i de debatter, der er relevante for dit fag og din arbejdsplads. Fordi det nytter noget. 

Arbejdsmarked

Blog

Kommunikation

Politikerliv

Tema: Morgendagens meningsdannere

Tilmeld dig nyhedsbrevet