'Facebook for politikere' hitter i Tyskland

Virtuelt parlament hjælper de tyske vælgere med at komme tættere på politikerne. Ifølge dansk åbenhedsekspert kunne konceptet sagtens få succes herhjemme. 

åbenhed

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

Mere end 90 procent af de folkevalgte i Tyskland er i dag aktive på hjemmesiden abgeordnetenwatch.de eller Parliamentwatch, som siden er blevet døbt på engelsk. Her kan man orientere sig om politikernes stemmehistorik og biindtægter og ikke mindst stille spørgsmål direkte til den politiker, man ønsker at afkræve et svar.

Mere end 300.000 besøgende stiller hver måned omkring 6.000 spørgsmål til de tyske politikere på siden, og på trods af de mange henvendelser bliver næsten 80 procent af alle spørgsmål besvaret. Den ene af stifterne, Gregor Hackmack, kalder projektet for ‘en hjemmeside for gennemsigtighed’.

Tydeligt behov

Han startede Abgeordnetenwatch i 2004 sammen med vennen Boris Hekele for at give borgerne i Hamborg mulighed for lettere at komme i kontakt med kandidaterne til delstatsvalget. Ti år senere er hjemmesiden landsdækkende og har med stor succes vist, at sociale medier også kan bruges til at bringe vælgere og politikere tættere på hinanden.

Journalist og medstifter af Kaas & Mulvad, som står bag flere initiativer for transparens i regeringsapparatet, Tommy Kaas, er begejstret for konceptet og mener godt, at noget lignende kunne få succes i Danmark.

- Jeg kunne sagtens se et tilsvarende projekt blive populært herhjemme. Der er jo tydeligvis et behov for at få mindsket afstanden mellem vælgere og politikere, og i den forbindelse lader det til, at denne form for kommunikation er en effektiv løsning.

Debatten løber af sporet

Når man som politiker ønsker at blive en del af Abgeordnetenwatch, kan man vælge at oprette en gratis profil eller betale et engangsbeløb på op til 200 euro, der giver mulighed for at lave et mere omfattende indhold. Som vælger skal man blot registrere sig med navn og mail.

For at sikre en god tone i debatten har man besluttet at vedtage et adfærdskodeks, der registreres af en række moderatorer. De tjekker alle indkomne spørgsmål og sørger for, at tonen i debatten forbliver sober. Og netop dette tiltag mener Tommy Kaas, er med til at adskille siden fra

andre sociale medier.

- Man ser ofte, at en debat på Facebook løber af sporet forholdsvis hurtigt, efter at den er startet. Når der som her er kontrol med de ting, der bliver lagt op, sikrer man en højere kvalitet og dermed også en højere troværdighed.

Vælgerhukommelse

Alle stillede spørgsmål og svar gemmes på siden. På den måde er det altid muligt at gå tilbage og sammenligne politikernes tidligere løfter med deres faktiske ageren. Dette er en vigtig pointe for skaberne af siden og gør ifølge dem selv Abgeordnetenwatch til ‘den største digitale vælgerhukommelse i verden.’

Ved sidste optælling fra januar i år lå der 143.507 spørgsmål og 115.921 svar på siden.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet