Forslaget om en times wifi-dækning er blevet mødt med ironiseren i både folketingssalen og af KL, der i et høringssvar pointerer, at det godt kan tage længere tid end en time at nå hele vejen opad Gudenåen.
Foto: Jacob Ehrbahn / Polfoto
Forslaget om en times wifi-dækning er blevet mødt med ironiseren i både folketingssalen og af KL, der i et høringssvar pointerer, at det godt kan tage længere tid end en time at nå hele vejen opad Gudenåen. Foto: Jacob Ehrbahn / Polfoto

Én time – så har du set det hele

Med et nyt lovforslag kan turister få gratis internet ved danske turistattraktioner. Men kun i én time per dag. Håbløst umoderne, mener kommuner og regioner, som kan se frit og gratis internet brede sig i flere storbyer og lige på den anden side af Sundet.

Digitalisering

Af Morten Munkholm | [email protected]

Når det første af forhåbentlig mange krydstogtskibe om et års tid lægger til i Hundested Havn, så vil passagererne formentlig kunne gå fra borde og logge gratis på internettet, så de kan få syn for områdets turistattraktioner.

Et tiltag, som flere kommuner har efterspurgt de senere år, og som politikerne på Christiansborg nu går med til. Men når turisterne har været på nettet en time, slutter de gratis glæder.

For ifølge det lovforslag, som partierne i Folketinget i øjeblikket behandler, så må kommunerne maksimalt give en times gratis wifi om dagen til turisterne.

- Der skal være en fornuftig balance imellem, at kommunerne kan tilbyde turisterne gratis internet, og at vi samtidig sikrer, at den kommunale aktivitet ikke betyder, at private investeringer bliver fortrængt, forklarer Venstres ordfører Torsten Schack Pedersen, der har stået hårdt på at få begrænset muligheden for frit gratis internet.

Flere borgmestre, interesseorganisationer og regionsrådspolitikere har svært ved at forstå fornuften i forslaget.

- Vi sakker bagud i forhold til andre turismemetropoler, når det gælder gratis wifi. Det her er noget, vi er ude at konkurrere om med byer som Paris og London. De tilbyder gratis wifi til både turister og borgere, og derfor mener vi, at begrænsningen på en time er unødvendig og gør det mere besværligt end nemt for turisterne, siger formand for Öresundskomiteen og Region Hovedstaden, Sophie Hæs–torp Andersen (S).

Umoderne

Flere europæiske byer har de senere år valgt at oprette gratis wifi-hotspots, som både lokale borgere og turister frit kan benytte. Lægger krydstogtskibene for eksempel til bare 60 kilometer øst for Hundested i svenske Helsingborg, vil passagererne frit kunne logge på internettet i 15 wifi-zoner rundtom i byen. Og i finske Helsinki kan du ligeledes logge på uden hverken at skulle registrere dig eller møde en timebegrænsning. Derfor ærgrer det også borgmester i Halsnæs Kommune, Steen Hasselriis (V), at folketingspolitikerne ikke er mere fremsynede.

- Når turisterne næste år kommer til Hundested på krydstogt, så kan det da ikke være rigtigt, at de kun kan være på gratis wifi i en time, når de skal nå at se både Kronborg Havn, Knud Rasmussens Museum og alle vores andre nordsjællandske seværdigheder. Det er fuldstændig umoderne, siger han.

KL har i høringssvar gjort opmærksom på, at det også godt kan tage længere tid end en time at nå hele vejen opad Gudenåen. Og da forslaget blev førstebehandlet i folketingssalen, blev der fra nogle sider ironiseret over tidsbegrænsningen.

- Det kunne være en lidt dårlig oplevelse for en turist, hvis der er noget, der måske tager to timer at se, og vedkommende så kun har mulighed for at få wifi i en time, sagde DF’s it-ordfører Dennis Flydtkjær.

Men forslaget står ved magt og ser ud til at blive vedtaget uden ændringer.

Unfair konkurrence

Årsagen til begrænsningen skyldes teleselskaberne, som frygter for at skulle konkurrere med det offentlige, hvis de får lov til at udbrede wifi. Selskaber som TDC, Stofa og 3 har alle givet udtryk for, at de principielt er imod gratis offentligt internet, men at de godt kan gå med til en time. Samtidig siger lovforslaget, at kommunerne skal bruge en privat udbyder til at lave wifi-løsningerne, hvilket vil sige, at de ikke må bruge de hotspots, der i forvejen findes på skoler og biblioteker.

- De gør det unødigt trangt og ufleksibelt. De burde give det frit, så hvis kommunerne vil lave det, så kan vi lave det, uden der er nogen statslig regulering på det. De kunne eventuelt give det frit til at begynde med, og så senere indskrænke det, hvis der opstår et behov, siger borgmester Steen Hasselriis, som slet ikke kan forstå, hvordan der skulle være tale om unfair konkurrence.

- Der er jo ikke nogen teleselskaber, som har været fremme i skoene på det her område. Det er slet ikke en opgave, som de løser i dag. Omvendt har vi masser af huller i dækningen rundtom i landet, så der er altså lang lang vej igen, før der bliver tale om et konkurrenceproblem, uddyber venstremanden.

Fra hans parti på Christiansborg lyder der dog andre toner.

- Det er svært at se, at der skulle være basis for at drive en privat forretning, hvis en kommune udbyder det samme produkt og forærer det væk gratis, forklarer Torsten Schack Pedersen, som ikke mener, at Helsingborg er et godt forbillede.

- At de måske er ved at lave en fejl i Helsingborg, skal de da have lov til. Men jeg synes ikke, det er en kommunal opgave i Danmark at tilbyde en service, som et privat selskab kan levere på kommercielle vilkår, siger han.

Fælles cph-net

Det store vækstsamarbejde Greater Copenhagen har tidligere snakket om at lave en fælles løsning for hele området, men det spænder timebegrænsningen ifølge Sophie Hæstorp Andersen ben for.

- Både Halsnæs og Bornholm er to områder, som kommer til at satse massivt på vækst og udvikling fra turisme i de kommende år. Hvis vi også skal kunne trække turisterne ud af København, så de kan se lidt mere af Danmark og blive lidt længere, så skal vi også kunne sende dem til Nordsjælland og Bornholm og vide, at de kan logge på det samme gratis internet og se deres attraktioner, siger hun.

Öresundskomiteen har samtidig set nærmere på, om Helsingborgs gratis internet har påvirket teleindustrien. Det er der ingen tegn på skulle være tilfældet.

- Når det ikke ser ud til at give problemer med konkurrencen i Sverige, og det desuden er indført i flere andre europæiske storbyer, så ligner det mere, at hardcore lobbyisme fra teleindustrien bliver udslagsgivende, end at der reelt er tale om en fare ved at give det frit, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Intet flertal

SF’s it-ordfører Steen Gade anser wifi for at blive en del af den offentlige infrastruktur indenfor få år. Derfor er han heller ikke i tvivl om, at politikerne kommer til at lave om på det forslag, de i øjeblikket er ved at vedtage.

- Hvis vi kunne blive enige om at forbedre aftalen, så ville vi hjertens gerne være med. Men vi har forsøgt at diskutere det, og der er ikke flertal for det, siger han.

En aftale er en aftale. Og den er SF også med i. I Venstre mener Torsten Schack Pedersen desuden, at EU’s kommende tiltag ‘Roam like home’, der går ud på, at roaming skal koste det samme i udlandet som i ens hjemland, vil løse problemet. Sophie Hæstorp Andersen er uenig.

- Det hjælper jo ikke de turister, der kommer hertil fra Sydamerika, Kina eller USA. Og det er da nogle attraktive turister, som vi gerne vil kunne tiltrække, siger hun.

Forslaget står til at blive vedtaget endeligt indenfor en måneds tid.

Her har de gratis internet for alle:

  • London: Har gratis wifi i 21 ud af 32 byområder, heriblandt ‘The Cloud’s City’, som er et offentligt-privat samarbejde, der dækker City of London og anvendes af 100.000 borgere hver måned.
  • Paris: Har gratis wifi med 260 hotspots udbudt af kommunen og regionen. Der er en tidsbegrænsning på to timer, hvorefter man kan logge på gratis igen.
  • Oulu (Finland): Gratis wifi både i byrummet og i offentlige bygninger. Udbydes i et samarbejde mellem universitetet, kommunen og private virksomheder.
  • Helsingborg: 15 wifi-hotspots i city.
  • I flere andre svenske byer er der gratis wifi med tidsbegrænsning, men de fleste steder kan man blot logge på igen efter tidens udløb.
 

Kilde: Öresundskomiteen

It

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet