En spændende artikel om at hedde Erik

Hedder Deres kommunale frontmand også Erik? Med seks ud af 98 Erikker på borgmestertaburetterne er Erik spydspidsen blandt kommunale navne. 

Bagsiden

Af Morten Okkels | [email protected]

I sidste kommunale valgperiode var der flere borgmestre, der hed Erik, end der var kvindelige borgmestre. En skævhed, som særligt socialdemokratiske politikere holdt af at understrege i forhold til ligestilling og alt det der. Men det sagde nu også noget om en overrepræsentation af Erikker. 

Erik-Faktor

En fortrinlig talknuser oplyser, at sandsynligheden for seks ud af 98 Erikker havde været under en halv procent, hvis borgmestrenes navne havde været repræsentative for befolkningen. Men det er de så bare ikke, og det forklarer til dels, at Erik-frekvensen er så høj, selvom det kun er det 18. mest udbredte drengenavn i dag.

Statistikken hjælper nu også Erik med at slå andre populære navne som for eksempel Rasmus og Claus, der ikke bæres af nogen borgmester. For stort set alle danskere, der hedder Erik, er mellem 35 og 70 år og således i den typiske borgmester-alder. 

Erik har også en mindre fordel af at være lidt mere populært i provinsen end i hovedstaden, hvor mange mennesker deler færre kommuner (og hvor man jo gerne vælger jyder alligevel). 

Og nu en spådom

Siden vi gerne må være lidt skæve her på bagsiden, kunne man også spekulere i, at folk, der hedder Erik, simpelthen er tilbøjelige til at leve op til deres navn. Her tænker vi ikke på Mester Erik, prygleredskabet fra ’Jeppe på Bjerget’. Nej, sagen er, at navnet etymologisk set siges at betyde ’enehersker’.

Erik er dermed et perfekt navn til bykonger, eller til en statsminister som Erik Eriksen (!) i 50’erne. For ikke at tale om de rigtige nordiske konger som de syv danske af slagsen, der har heddet Erik. 

Siden kongehuset gerne skal vælge navne, der ikke er alt for populære blandt det jævne folk, vil bagsiden gerne lægge hovedet på blokken: Vi gætter på, at kronprinsens søn senere på året bliver døbt Erik. Og mon ikke der kommer prægtige dåbsgaver fra seks bestemte kommuner. Nuvel, vi får se. :

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet