Billede

Ekspert: Skattestigninger er gratis symptombehandling

Når seks kommuner ønsker at hæve skatterne, forsøger de at løse et problem, der kun kan løses på Christiansborg. Men der er ingen grund til at holde sig tilbage, for borgerne vil bakke op – hvis de overhovedet bemærker noget, siger Roger Buch.

Udligning

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Budgetlægningen for det kommende år giver seks kommuner så store problemer, at de har ansøgt om at kunne hæve personskat og grundskyld næste år. Og selvom provenuet fra de potentielle skattestigninger ikke beløber sig til store millionbeløb, giver beslutningen god mening, siger kommunalforsker Roger Buch.

- Lidt firkantet sagt: Står politikerne med valget mellem at lukke en skole eller skrue lidt op for skatten, så vil de nok have en tendens til at skrue lidt op for skatten, siger Roger Buch.

”Hvis du spurgte borgerne i de her kommuner, så vil de sige, at de foretrækker små skattestigninger fremfor besparelser i velfærden.”

Og heller ikke i lokalbefolkningen behøver lokalpolitikerne at frygte voldsomme protester over marginale stigninger i kommuneskatten.

- Det er helt klart de færreste borgere, der ved, hvad de betaler i kommuneskat. Og hvis du spurgte borgerne i de her kommuner, så vil de sige, at de foretrækker små skattestigninger fremfor besparelser i velfærden, siger Roger Buch.

En lille brik

En af de kommuner, der kæmper for at få enderne til at hænge sammen, er Faa­borg-Midtfyn. Her har man ansøgt om at hæve grundskylden med en promille, hvilket vil give 5,5 millioner kroner ekstra i kassen.

- Vi sidder og arbejder på at finde 45 millioner kroner i vores budget for at få det her til at hænge sammen, så det er en lille brik i et stort puslespil, siger borgmester Christian Thygesen (V).

Ringkøbing-Skjern, Ærø, Guldborgsund, Hjørring og Syddjurs Kommune er de øvrige fem ansøgere til at hæve skatten eller grundskylden, og kommunerne har den demografiske udfordring til fælles – derfor er skattestigningerne også et uholdbart redskab i længden.

- Uanset hvor meget de skruer op for skatten uanset hvor meget de sparer, så kan de fundamentalt set ikke hamle op med den her samfundsmæssige udvikling. Og det betyder, at løsningen ligger et helt andet sted. Den ligger sådan set på Christiansborg, siger Roger Buch.

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet