Duksedanmark får hug for manglende åbenhed

EU-rapport kritiserer Danmark for ikke at leve op til ellers høje standarder for åbenhed og gennemsigtighed.

Korruption

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

EU-Kommissionen kritiserer i en ny rapport Danmarks manglende vilje til at leve op til de regler for åbenhed, som vi har forpligtet os til. Rapporten placerer Danmark som et af de mindst korrupte EU-lande, men alligevel er der plads til forbedring. Ifølge rapporten skal der sættes ind for at forbedre gennemsigtigheden i forbindelse med økonomisk støtte til politiske partier, og indsatsen overfor danske firmaer, der betaler bestikkelse i udlandet, skal øges.

Ikke en ny opdagelse

Hos Transparency International, som arbejder for at bekæmpe korruption og skabe gennemsigtighed i statsapparatet, er man langt fra overrasket over rapportens konklusioner.

- Danmark skrev allerede i 2003 under på, at man ville implementere anbefalinger om regler for partistøtte, men siden da er der ikke sket noget overhovedet, siger Knut Gotfredsen, formand for Transparency International Denmark.

Anbefalingerne kom fra GRECO, The Group of States against Corruption, som er en del af Europarådet.

- Indtil videre har GRECO skrevet tre rapporter, hvor de konkluderer, at Danmark ikke har overholdt anbefalingerne, så at EU-kommissionen nu finder frem til det samme resultat, er svært at undre sig over, siger Knut Gotfredsen.

Forhindret af fløjkrig

Ifølge Knut Gotfredsen er der en helt klar årsag til, at anbefalingerne ikke er blevet fulgt. En polariseret folketingssal gør det umuligt at nå et fælles fodfæste.

- Når vi snakker regler for partistøtte, lader det til, at de to fløjes forskellige interesser forhindrer, at man kan nå til enighed. Rød blok vil stække arbejdsgiverne, og blå blok modarbejder arbejderbevægelsen. På den måde har man bevaret status quo i mere end ti år uden at komme videre.

I forbindelse med indsatsen mod bestikkelse i udlandet ser Knut Gotfredsen klare fordele for danske virksomheder, hvis indsatsen bliver taget seriøst.

- Det handler om konkurrencevilkår. Virksomheder fra Danmark har svært ved at konkurrere med kinesiske firmaer, der er villige til at lægge 10 millioner under bordet. Derfor skal vi selvfølgelig bakke op om alle tiltag, der arbejder på at reducere mængden af international korruption.

Rapporten fra EU-kommissionen konkluderer i øvrigt, at den økonomiske krise har været med til at sætte fokus på behovet for gennemsigtighed, og at anti-korruptionsbevægelsen er mere synlig nu end nogensinde før. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet