Dolmer og dadler skaber kontakt

Flere målrettede tilbud til etniske minoriteter og opsøgende arbejde er blandt opskrifterne til at nå psykisk syge med anden etnisk baggrund. Værested på Frederiksberg oplever stor succes og udvider til Århus.

Social

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Når døren åbner til værestedet Muhabet på Frederiksberg, står en duft af dolmer og couscous gæsterne i møde. Som velkomst bliver der serveret tyrkisk te eller arabisk kaffe. Muhabet er et værested for psykisk syge indvandrere og flygtninge, og for daglig leder Najib Haddar er det helt afgørende, at rammerne udstråler mellem­østlig gæstfrihed. Det får ­gæsterne til at
smide frakken.
”Psykisk syge har stadig deres sanser intakt, og når det dufter af fisk eller couscous, så er det noget, de genkender. De bliver glade og falder til ro,” siger Najib Haddar.
Tallene taler for sig selv. For syv år siden havde stedet åbent to gange om ugen. I dag træder mellem 34 og 54 ind hver dag fem gange om ugen. Flere end 300 bruger stedet, og de er  fordelt på mere end 40 nationaliteter.

Kvinder til gymnastik

En ny undersøgelse fra Videnscenter for Socialpsykiatri viser ellers, at kommunerne ofte har svært ved at nå ud til etniske minoriteter med psykiske sygdomme. Mona Rosenberg, der står bag undersøgelsen, mener, at steder som Muhabet er med til at vende den negative tendens. Frivillige fra Muhabet har været på hospitalsbesøg med små pakker krydderier og dadler for at gøre opmærksom på værestedet.
”Muhabet har været gode til at være nytænkende, og det virker, for folk kommer langvejs fra og fra mange forskellige kommuner,” siger Mona Rosenberg.
Også i Århus er der fokus på de etniske minoriteter. Blandt andet har kommunen oprettet en gymnastikgruppe for udenlandske kvinder med psykiske problemer og et opsøgende team, kun henvendt til somaliere.
Borgere med anden etnisk baggrund udgør 8,5 procent af befolkningen i Århus, mens de udgør 15,3 procent af brugerne i socialpsykiatrien.
”Vi følger med i tallene for at sikre os, at alle grupper bliver tilgodeset,” siger Niels Schwartz, som er chef for socialpsykiatrien i Århus.
I oktober bliver Muhabet også en del af det århusianske gadebillede. Der åbner et nyt værested med støtte fra kommunens midler til frivilligt socialt arbejde.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet