Illustration: Flemming Dupont
Illustration: Flemming Dupont

Djursland på vej mod egen mønt

På Djursland arbejder en initiativgruppe på at indføre en lokal valuta, der skal fungere ved siden af kronen. Konceptet er blomstret op flere steder i Europa de senere år, og nu vil gruppen af djurslændinge være de første til at indføre det i en dansk kontekst.

Lokalpatriotisme

Af Søren Engelbrecht | [email protected]

Betal med DJURS, lyder overskriften for et borgerinitiativ på Jyllands snudeskaft. De vil indføre deres eget komplementære betalingsmiddel, for at den lokale handel i højere grad skal komme lokalsamfundet på Djursland til gode.

- Vi ønsker et samfund, hvor befolkningen er stolte af at bo i deres by. Hvor de handler lokalt i stedet for at køre til Aarhus, så de små butikker igen kan blomstre og øge kvaliteten. Måske kan det også være med til at fylde nogle af de tomme huse, der desværre bliver flere og flere af, fortæller en af initiativtagerne, Doris Elisabeth Fischer.

Valutaen skal kunne bruges i lokale forretninger på Djursland, der tilslutter sig initiativet, og selvom der endnu ikke er fastsat en dato for indførelsen, er opbakningen ifølge bagmændene støt stigende.

- Vi er meget optimistiske lige nu, siger Doris Elisabeth Fischer.

Ideen er hentet fra udlandet, hvor man i blandt andet Storbritannien og Østrig har forsøgt sig med lokale valutaer for at skabe en stærkere lokal forankring af økonomien. Også andre steder i Danmark er man begyndt at se på muligheden, men djurs-lændingene ser ud til at være længst i processen.

Hos Alternativet er de yderst positivt stemte overfor de lokale betalingsmidler, og de arbejder derfor på at få defineret mulighederne for at forsøge sig med den lokale økonomi, så det bliver nemmere at komme i gang.

- Jeg oplever, at der er rigtig meget gang i lokalsamfundene i de her år. Der bliver tænkt i helt nye måder at gøre tingene på og prøvet en masse nye projekter af, så jeg tror også, at det her med lokale valutaer vil kunne vokse sig stort i Danmark, siger økonomiordfører Josephine Fock.

Netværk

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet