Carl Christian Ebbesen (DF) er klar til et opgør med markedsreguleringen af boligsammensætning i storbyerne sammen med S. Foto: Peter Hove Olesen / Polfoto
Carl Christian Ebbesen (DF) er klar til et opgør med markedsreguleringen af boligsammensætning i storbyerne sammen med S. Foto: Peter Hove Olesen / Polfoto

DF-borgmester opfordrer S til boligaftale

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) vil gerne sikre en blandet boligfordeling i hovedstaden. Derfor ser han gerne, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fejer regeringens boligudspil af forhandlings-bordet og skaber en anden aftale.

Markedskræft

Af Morten Munkholm | [email protected]

3.600 almene boliger i farezonen. Det er ifølge overborgmester Frank Jensen (S) scenariet, hvis Dansk Folkeparti sammen med resten af blå blok bliver enige om at skrotte den ‘billig bolig-lov’, rød blok indførte sidste år.

Men det er en vild overdrivelse, mener organisatorisk næstformand i Dansk Folkeparti, Carl Christian Ebbesen, der som kultur- og fritidsborgmester i København selv har været med til at vedtage flere almene boligprojekter sammen med de røde partier i kommunen. Han mener, at Socialdemokraterne bør gå pragmatisk til værks i stedet for at deponere deres handlekraft hos Lars Løkke Rasmussen (V).

”De er ikke kommet med noget som helst forslag, der kan erstatte vores forslag om de 25 procent. De er hoppet ned i lommen på Lars Løkke, og de rammer deres egne vælgere ved at fjerne mulighederne for at bygge flere almene boliger.”

- Det kunne være interessant, hvis de ville gå i dialog med os om at lave en lov på området, som i højere grad imødekommer det her med, at den ekspropriationslignende lov bliver fjernet, siger han og understreger, at det kun er reglen om, at kommunen kan påtvinge en grundejer at bebygge 25 procent af en grund med almene boliger, som Dansk Folkeparti er imod.

- Den anden del af lovgivningen, der handler om, at man kan bruge skattefinansierede penge til at købe en grund og stille den til rådighed for almene boliger, er stadig en idé, som vi arbejder for at kunne bevare, forklarer Carl Christian Ebbesen.

Splid om de 25 procent

Dansk Folkeparti stemte sammen med de andre blå partier imod regeringens ‘billig bolig-lov’ sidste år, og derfor kan det heller ikke komme bag på Socialdemokraterne, at de ikke går ind for den, mener partiets boligordfører Merete Dea Larsen.

Men trods partiets modstand mod 25-procents-reglen ser Carl Christian Ebbesen gerne, at kommunen beholder de andre muligheder i lovgivningen for at regulere det københavnske boligmarked.

- Det giver god mening at have en sammenhængende by, hvor der ikke er områder, som almindelige mennesker ikke har råd til at bo i. Det er også vigtigt, at de almene boliger ikke samles i klumper, for så ender de ofte med at blive udsatte boligområder, siger kultur- og fritidsborgmesteren, der samtidig opfordrer Socialdemokraterne til at lave en boligaftale med Dansk Folkeparti, så den ikke skal forhandles alene med blå blok.

- Regeringen, De Konservative og Liberal Alliance har meldt klart ud, at de ikke ønsker blandet boligbyggeri i storbyerne. De går ind for fuld markedsregulering. Det mener vi ikke, for vi kan godt se, at grundpriserne nogle steder bliver så høje, at vi bliver nødt til at sikre almene boliger i området, forklarer Carl Christian Ebbesen.

S mangler forslag

DF-borgmesteren ser gerne et forlig med de røde partier, der udover at bevare muligheden for, at kommuner kan købe byggegrunde, også udvider mulighederne med en række andre værktøjer. Hos Socialdemokraterne på Christiansborg får DF-borgmesterens udmelding dog en lunken modtagelse.

- De er ikke kommet med noget som helst forslag, der kan erstatte vores forslag om de 25 procent. De er hoppet ned i lommen på Lars Løkke, og de rammer deres egne vælgere ved at fjerne mulighederne for at bygge flere almene boliger, siger boligordfører Jan Johansen (S), som slet ikke kan forstå, hvad problemet med reglen om de 25 procent skulle være.

- De går og siger, at det minder om ekspropriation, men lovgivningen er beregnet til at virke fremadrettet. Der er ikke nogen grundejere, der bliver tvunget til at sælge dele af deres grunde til almene boliger, og der er ikke nogen, der mister andet end fiktive penge, forklarer socialdemokraten.

Han har derfor ikke noget imod at hive DF op af Løkkes lomme og lave en aftale, men det kræver, at der kommer noget konkret på bordet.

- Indtil videre har de bare bombastisk meldt ud, at de ikke går ind for vores forslag. Det er dem, der skal rykke sig og komme med nye forslag – ikke os, siger Jan Johansen. :

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet