”Det her er kun begyndelsen”

Et paradigmeskift og begyndelsen på en udvikling, der kommer til at gå meget længere end borgernes grænser i dag. Sådan ser it-branchen selv på indførslen af objektiv sagsbehandling.

Tema: objektiv sagsbehandling

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Det kan godt være, at det virker som en ordentlig mundfuld allerede nu. Men overførslen af 1500 medarbejdere og it-systemer for en lille milliard er bare startskuddet. Digitaliseringen af den offentlige sektor er trådt ind i en ny fase med oprettelsen af de fem centre med objektiv sagsbehandling, der sammen skal have navnet Udbetaling Danmark.

”Det her er et paradigmeskift. En hel ny måde at tænke digitaliseringen i det offentlige, og det her er kun begyndelsen. Det kommer til at gå meget længere – også meget længere, end hvor de flestes grænser går i dag,” siger Henrik Zangenberg, der er medlem af bestyrelsen i Dansk IT og har et it-rådgivningsfirma, der blandt andet rådgiver offentlige institutioner.

Politikere bagefter

For at illustrere sin pointe nævner han et eksempel med fru Hansen, der gerne vil have tilskud til et par nye briller. I dag kan hun sende en ansøgning elektronisk, hvorefter den bliver sagsbehandlet. Den kommunale sagsbehandler kan så bruge de elektroniske systemer til at journalisere sagen. Paradigmeskiftet er, at det nu er også er computeren, der sagsbehandler.

”Vi kommer i meget højere grad til at se på, hvor mennesker gør en forskel, og hvor de ikke gør. Alt hvad der er en form for samlebåndsarbejde bliver skiftet ud med computere,” siger Henrik Zangenberg.

Danskerne er parate til den digitale offentlige sektor. Det er politikerne, der halter bagefter. Sådan lyder påstanden fra Ejvind Jørgensen, der er direktør i Rambøll Management og medlem af Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor. Han henholder sig til tallene i rapporten ”IT i Praksis,” som Dansk IT udgav i august. 

God krise

Næsten halvdelen af befolkningen synes, det er acceptabelt, at man får en hurtigere sagsbehandling, hvis man henvender sig elektronisk til myndighederne. 43 procent synes, det er acceptabelt at anvende straksafgørelser taget af en computer. Ejvind Jørgensen undrer sig over, at kommunerne ikke tager mere initiativ i den retning.

”Når man læser udkastet til kommunernes digitaliseringsstrategi igennem, står der ikke noget om straksafgørelser. Finansministeriet vil lægge yderligere pres på for at udvide udbredelsen af objektiv sagsbehandling. Det, som er sket indtil videre, er også sket, fordi staten har presset på. Kommunerne kunne have konsolideret sig og lagt noget ud som en fælles kommunal service,” siger Ejvind Jørgensen og henviser til kampen om, hvor objektiv sagsbehandling skulle placeres. En kamp, som kommunerne bekendt tabte.

Henrik Zangenberg påpeger også, at man kunne være påbegyndt den nuværende proces længe før. Teknikken har eksisteret i lang tid i den finansielle sektor. For eksempel når forsikringsselskaber vurderer skadesanmeldelser, og når man kan låne 150.000 kroner på et kvarter. Det er alt sammen algoritmer.

”Grunden til, at det kommer nu, er, at kommunerne er presset. Der er intet som en god krise, der kan sparke udviklingen i gang,” fortæller Henrik Zangenberg.

It

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet