Billede

”Dét der med at prioritere energien rigtigt …”

Aalborgs borgmester var et aktivt, men også tænksomt barn. Aktiv, social og virksom er han stadig, selvom det kan knibe med at få energien til at nå hele vejen rundt. Kom med bagom Thomas Kastrup-Larsen (S), der sagtens kan heppe på sundhed, selvom han smugspiser chips i sofaen.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

Det er at skabe flere arbejdspladser i Aalborg og få landet et budget, hvor vi får prioriteret vores folkeskoler højere. Helt overordnet er det at sikre, at den positive udvikling, som Aalborg er inde i, kan fortsætte. Og så vil jeg rigtig gerne genvælges.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da var jeg ved at afslutte min uddannelse på Aalborg Universitet i Offentlig Administration og boede i en treværelses sammen med Anna i Holbergsgade. Vi mødte hinanden til en kollegiefest på Nordjysk Handelskollegium, da vi var 21. Jeg var også medlem af byrådet, hvor jeg kom ind som 24-årig. Jeg følte en enorm frihed, men også et stort ansvar, fordi jeg var kommet i byrådet. Jeg så en verden, der åbnede sig for mig på rigtig mange måder.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Jeg kunne godt tænke mig at blive biolog, men jeg havde en rigtig “drenge-studentereksamen,” hvor jeg havde gode karakterer i de fag, som jeg syntes var spændende, og mindre gode karakterer i de fag, jeg ikke syntes var så spændende - det gennemsnit rakte ikke til biologistudiet. I stedet kom jeg ind på samfundsvidenskab.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Efter en travl dag kan jeg godt lide lige at sidde for mig selv i sofaen og falde til ro med en avis eller se lidt Netflix. Nogle gange kommer vores ældste datter så ned og vil gerne snakke, og så jeg prøver at være nærværende. For det er jo også dejligt, og jeg er ofte væk rigtig mange aftener.

Nævn én anden nuværende borgmester, som du beundrer – og hvorfor?

Jeg beundrer Frank Jensen i forhold til den udvikling, han har fået skabt i hovedstaden og hans evne til at få en meget svær borgerrepræsentation til at arbejde sammen. Det gør han fremragende. Jeg sidder også sammen med ham i KLs bestyrelse, hvor jeg har haft mange snakke med ham. Han er altid nærværende. Jeg er meget inspireret af ham.

Hvilken person eller begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

Dét, der har været det største vendepunkt for mig, var at flytte fra lille, trygge Kalundborg til Aalborg og starte på universitetet. Jeg kom fra en lille verden og tænkte ikke selv så stort, så det at blive en del af det meget inspirerende miljø og de mennesker der udviklede mig meget som menneske. Det føltes utroligt frisættende.

Hvad er dit forhold til sundhed?

Det er rigtig godt. Jeg er meget fysisk aktiv; løber og cykler på arbejde. Det giver mig en masse energi og glæde. Jeg synes, det er fedt. Sundhed er et umanerlig vigtigt kommunalpolitisk emne at prioritere, fordi det betyder så meget for, hvad folk egentlig kan, hvilket også er vigtigt for kommunens økonomi. Men jeg kan også godt lide en burger en gang imellem, og jeg er meget glad for chips. Særlig der i sofaen om aftenen. Nogle gange finder børnene en chipspose, som jeg har gemt i et skab, og så er de jo efter mig. Men altså …  i bund og grund prøver vi jo at køre den sunde linje overfor dem.

Hvilket karaktertræk kan du bedst og dårligst lide ved dig selv?

Jeg er glad for min evne til at få ting gjort, stå op, møde ind til tiden, huske at få løbet, og min evne til at være social og have det sjovt sammen med andre mennesker. Noget af det, jeg er knap så stolt af, er, at jeg kan blive lidt nærig med mig selv. Det sker ubevidst, men ofte, når jeg har brugt al min udadvendte energi og har brug for ro. Så er der ikke så meget tilovers til familien. Det er det med at prioritere, hvor man skal bruge sin energi. Det er ikke altid, at min kone synes, at jeg lykkes så godt med det.

Hvordan var du som barn?

Jeg tænkte meget over tingene og var måske lidt mere alvorlig end så mange andre børn. Samtidig var jeg et meget aktivt barn, der gik op i at blive god til ting som for eksempel at fiske og spille spil. Jeg havde også min egen købmandsbutik med grøntsager fra min egen køkkenhave, som jeg gik ned til købmanden og solgte. Det syntes, de var meget sødt. Om de solgte dem videre, ved jeg så ikke.

Hvad kan gøre dig vred?

Folk, der ikke kan holde deres aftaler. Folk, der ikke taler sandt. Og hvis man svigter folk, der er gået til bunds socialt.

Hvad kan gøre dig bange?

Jeg er ikke bange, men jeg kan godt blive bekymret over de centraliseringstendenser, der er i tiden. Alle de digitale løsninger, som selvfølgelig er effektive på én måde, men som også kan skabe et mere upersonligt samfund. Det kan jeg godt frygte konsekvenserne af.

Hvilken film har du sidst set?

Letters of Hiroshima med Clint Eastwood som instruktør. Det er et flot krigsdrama, som beskriver krigen fra japanernes synspunkt. Det er forfriskende.

Når jeg ser et dansegulv, så …

Det er ikke dér, mine største evner findes, men M og jeg kommer som regel derud, når jeg har fået et par glas. Og gerne til god pop: Madonna, James Brown … Men jeg stiller ikke op i Vild med Dans, for så ville jeg falde endnu mere igennem end Allan Simonsen! Ellers lytter jeg til PJ Harvey, Nick Cave, Sjakket ...

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

Jeg er vild med kål. Kål er in. Jeg har købt en større serie, som jeg har plantet i min køkkenhave, så nu glæder jeg mig til alle mulige slags kål i min salat.

Hvad er meningen med livet?

At have det godt og sjovt og være noget for de mennesker, man er sammen med.

Blå bog

Thomas Kastrup-Larsen (S)

44 år, borgmester i Aalborg siden 2014. Gift med Anna. De har sammen tre børn på 15, 12 og 9.

Aalborg Kommune:

Seks gode og en øjebæ

Hvad er dit favoritspise-sted?

We Feat på Boulevarden

Hvad er din yndlingsudsigt?

Fra havnefronten udover Limfjorden

Hvad er det mest romantiske sted?

At gå hånd i hånd langs havnefronten

Hvilken butik ville du ikke undvære?

Albert Rex. Tøjbutik i Nørregade

Hvad er byens bedste kulturtilbud?

Studenterhuset

Hvad vil du gerne have, at kommunen skal være kendt for?

Det sted i Danmark, hvor det er nemmest at realisere sin drøm.

Hvad er byens største øjebæ?

Budolfi Plads - men den river vi heldigvis ned nu.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet