Den smukkeste politik

Bornholms indbyggere har ligesom landets politikere store forventninger til Folkemødet - en politik-festival midt i sommervarmen efter model fra svenske Almedalsveckan.

Folkemøde

Af Morten Uhrenholdt | [email protected]

De ansvarlige i Bornholms Regionskommune har travlt, og der er mange bolde i luften i disse måneder. For de venter en sand invasion af politikere, erhvervsliv, NGO’er og andet godtfolk fra nær og fjern, når Folkemødet løber af stabelen i juni.

Også kommunerne ventes at deltage, for arrangørerne har haft møde med KL-toppen, og her er man meget positiv, lyder meldingen. Også et par af regionerne har givet udtryk for, at de godt kunne tænkes at deltage.

”Nok er der god tid, men så god tid er der nu heller ikke. Politikere har ofte tætpakkede kalendere, så vi synes, også lokalpolitikerne skal skynde sig at sætte et stort kryds i deres kalendere ved 15.-18. juni,” siger projektleder for Folkemødet, Louise Groth-Michelsen, der håber, at kommunerne med tiden også vil deltage som medarrangører.

Også Øresundskomiteen kommer, og flere sydsvenske borgmestre har meldt deres ankomst. Ligesom Dansk Folke­oplysnings Samråd - paraplyorganisation for 34 folkeoplysnings-organisationer, LO samt en stribe andre organisationer. Og samtlige politiske partier på Christiansborg har nu givet tilsagn om deltagelse - efter alt at dømme med minimum deres topfigurer. 

Bornholm og Gotland

De folk i Bornholms Regionskommune, der har ansvaret for Folkemødet, har besøgt Gotland for at hente erfaringer og gode ideer, fortæller projektleder Louise Groth-Michelsen:

”I Almedalsugen på Gotland bliver lobbyismen åben og gennemskuelig, og det vil vi også gerne fremme ved Folkemødet på Bornholm,” siger hun og fortsætter: 

”I sekretariatet bag Almedalsugen foregår der i månederne inden ugens afvikling et grundigt arbejde med at kvalitetssikre alle arrangementerne. De skal leve op til krav om fri adgang for alle, gratis deltagelse, tydelig samfundsrelevans.”

”Det er et arbejde, vi også vil prioritere for at sikre kvaliteten i de arrangementer, der holdes under Folkemødets navn,” siger Louise Groth-Michelsen.

Politik og fællessang

Også indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) var gæst ved sidste års Almedalsweckan, og han var lige så begejstret, og vendte hjem og talte - uafhængigt af de bornhomske deltagere - med stor entusiasme for et lignende arrangement i dansk regi. Han foreslog Bornholm - og det blev det altså.

”Min baggrund er jo folkehøjskolerne og det frivillige foreningsarbejde, så jeg håber, at også folkeoplysning og kultur kommer til at præge arrangementet. En slags Roskilde Festival for politik - blot med mindre øl. Og så mener jeg, der må mere fællessang til - det tror jeg i hvert fald, Venstres møde bliver. Men selvfølgelig er det først og fremmest politik,” siger Bertel Haarder, der håber at også kommunerne vil vise interesse for Folkemødet:

Unik platform

”Kommunalpolitikerne er jo lige så meget politikere som vi landspolitikere. Så jeg håber virkelig, de vil deltage. Og så er det jo et sted, hvor der møder masser af ildsjæle op, og der bliver rig lejlighed til at mødes og tale sammen. Så det bliver mindst lige så spændende som KL’s årsmøde - men i meget smukkere omgivelser,” slutter Bertel Haarder. 

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) nærer som en af dem, der fødte ideen, og som arrangør selvsagt også store forventninger:

”Sammen kan vi skabe en unik national platform med åbne debatter, hvor politikerne møder borgere, erhvervsfolk og organisationer under åben himmel og uformelle former. Det er politik, når det er smukkest, og når det ikke er defineret af enkeltsager i medierne,” siger hun.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet