Kent Max Magelund blev hentet ind som stedfortræder, da Ib Terp i november sidste år fik sygeorlov. Foreløbig sidder Magelund på tronen frem til kommunalvalget i 2017. Foto: Brøndby Kommune
Kent Max Magelund blev hentet ind som stedfortræder, da Ib Terp i november sidste år fik sygeorlov. Foreløbig sidder Magelund på tronen frem til kommunalvalget i 2017. Foto: Brøndby Kommune

Den nye konge

Brøndby er bykongernes paradis. I hele kommunens levetid har der siddet to borgmestre: Kjeld Rasmussen og Ib Terp. Arven skal nu løftes af Kent Max Magelund, og det er et skift, der vil kunne mærkes i forvaltningen.

Tronskifte

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Som en slags Brøndbys mandlige Pippi Langstrømpe går Brøndbys nye borgmester Kent Max Magelund til opgaverne med et ønske om at lære, men også med en klar dagsorden, der lyder ‘Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg helt sikkert.’

- Jeg har sagt til embedsmændene, at det kan være, jeg fejler, eller at jeg er lidt kantet. Men så må de sige det til mig. Det er ikke sikkert, jeg retter mig efter det, men jeg vil gerne lære. Selvom jeg ikke er helt ung længere, så er man aldrig for gammel til at lære. Jeg er hverken Ib Terp eller Kjeld Rasmussen. Jeg er Kent, og jeg er på min måde.

”Jeg var ikke som sådan utilfreds med den ledelse, vi havde - vi har jo haft socialdemokratisk ledelse herude i mange år - men jeg har altid følt, at jeg kunne gøre en forskel.”

Med en baggrund fra sportens verden og et langt arbejdsliv som skolelærer bag sig er det en helt ny slags borgmester, Brøndby skal til at vænne sig til. Kommunen har fra sin grundlæggelse i 1965 og frem haft to borgmestre: bykongen Kjeld Rasmussen, der sad i tæt ved 40 år, og stemmeslugeren Ib Terp, som siden 2005 har været ansigtet udadtil for vestegnskommunen.

Men da Ib Terp i november sidste år fik sygeorlov, blev Kent Max Magelund hentet ind som stedfortræder, indtil Terp sagde endeligt farvel til byrådet den 22. januar i år. Kort efter kunne byrådet meddele, at man beholdt Kent Max Magelund som borg-mester frem til kommunalvalget i 2017. Magelund er ikke i tvivl om, hvorfor han valgte at stille op til posten som borgmester:

- Jeg var ikke som sådan utilfreds med den ledelse, vi havde – vi har jo haft socialdemokratisk ledelse herude i mange år – men jeg har altid følt, at jeg kunne gøre en forskel.

Sønnen

For mange var Kent Max Magelund et wildcard, da han i 2009 stillede op til kommunalvalget. Da han blev valgt som nyopstillet for Socialdemokraterne, skrev partiets lokale medlemsblad “... ja, han er søn af Carl Max Magelund.”

Faderen var et af de mange gamle socialdemokratiske koryfæer i kommunen. I 16 år sad han i kommunalbestyrelsen, og han var personlige venner med borgmesteren, Kjeld Rasmussen, så der blev diskuteret politik i hjemmet.

- Jeg har altid været interesseret i politik, og det kommer nok af, at min far har været engageret i politik. Derhjemme fulgte vi meget med i det og var med, når der var kommunalvalg, og der skulle deles brochurer ud, siger Kent Max Magelund.

”Jeg vil ikke kloge mig på en lang rapport om det specialiserede voksenområde eller mange sider kvalitetsstandarder, som jeg ikke husker meget af. Så jeg beder embedsmændene skære det ud i pap for os. Embedsmændene sidder med en specialviden, så de skal da bruges.”

Men det blev ikke lokalpolitikken, der i første omgang blev Magelunds skæbne. I stedet kastede han sig over idrætten. Han har som mange raske drenge fra Brøndby spillet i boldklubben, han har kørt cykel på eliteplan, og han har været med til at starte Dansk Triatlon Forbund og siden været formand for forbundet i mange år.

- Når man er aktiv i foreningslivet på formandsplan, bruger man mange af de samme metoder, man bruger i politik: lobbyisme, forhandlinger. Nu handler det bare ikke kun om sport.

Ingen roller

At der kun har været to borgmestre i kommunen, har også kunnet mærkes i forvaltningen, nu da Brøndby undergår et tronskifte.

- Jeg har haft et fantastisk samarbejde med forvaltningen, men til at starte med var der lidt forvirring i krogene. Jeg har en anden og mere åben facon end Kjeld eller Ib. Men embedsværket skal ikke misforstå mig. Den dag, der er noget, jeg ikke synes er OK, så skal de nok få det at vide. Jeg gider ikke spille en rolle. Jeg vil gerne være mig selv. Min rolle er for det meste at være flink og imødekommende, men det er stadig mig, der tager beslutningen i sidste ende.

- Vi har haft et godt samarbejde indtil videre, og jeg kan mærke, vi trækker på samme hammel. Så jeg har ikke haft nogle konflikter, som har givet anledning til misforståelser.

Han oplever, at det med egne ord har været “hellig krig” at bruge embedsmændene i både Kjelds og Ibs tid. Det var borgmesteren, der styrede det hele.

- Og der sætter jeg en ny dagsorden. Jeg vil også bruge udvalgsformændene og embedsmændene og lade dem komme til orde, når vi sidder til debat i byrådet. Jeg vil ikke kloge mig på en lang rapport om det specialiserede voksenområde eller mange sider kvalitetsstandarder, som jeg ikke husker meget af. Så jeg beder embedsmændene skære det ud i pap for os. Embedsmændene sidder med en specialviden, så de skal da bruges.

Blå bog

Kent Max Magelund

  • Født i København 1951, men flyttede til Brøndby som 5-årig.
  • Uddannet folkeskolelærer i 1978.
  • Blev valgt til bestyrelsen for den lokale partiforening i 2006 og har siden været aktiv i Socialdemokraterne.
  • Valgt første gang til byrådet i 2009 og har siddet i socialudvalget og økonomiudvalget samt været formand for idræts- og fritidsudvalget.
  • Har været konstitueret som borgmester siden 23/11 og indtræder i rollen på fuld tid fra 1. marts 2016.

Netværk

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet