Demokratiet stortrives

De fleste – men ikke alle – danskere opfatter Danmark som meget demokratisk. Afstanden mellem borgere og politikere er usædvanlig lille.

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Et klart flertal af den danske befolkning mener, at Danmark er et meget demokratisk land at bo i. Det viser en ny opinionsundersøgelse foretaget for Folkemødet.

Lektor Klaus Kjøller, som forsker i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, mener også, at demokratiet stortrives i Danmark: ”Når man skal vurdere vores demokrati, må man jo i høj grad også se på den enormt høje valgdeltagelse, der er ved folketingsvalg - og også forholdsvis høje til kommunalvalg.”

I 2007 ramte stemmeprocenten til folketingsvalget 86 procent, som også er den gennemsnitlige valgdeltagelsesprocent set over de seneste 50 år. Det er en høj valgdeltagelse i forhold til andre lande, og derfor overrasker den positive melding fra befolkningen heller ikke Klaus Kjøller.

”Det viser, at danskerne er godt tilfredse med deres system: Danskerne er tilfredse og lykkelige mennesker i det politiske system, de lever i,” siger Klaus Kjøller, som peger på, at det blandt andet skyldes, at Danmark er et meget homogent samfund sammenlignet med andre lande.

Møde i Brugsen

Professor og demokratiekspert ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener, at en del af tilfredsheden med det danske demokrati kan forklares med, at afstanden mellem borgere og politikere ikke er så stor.

”Vi kan alle sammen tage telefonen og ringe – eller risikere at møde både kommunalpolitikeren og folkepolitikeren nede i Brugsen. Så afstanden er bestemt ikke så stor som i mange andre lande, hvor man skal forbi alle sikkerhedsvagterne først,” siger Kasper Møller Hansen.

I opinionsundersøgelsen vurderer 12,1 procent, at demokratiet i Danmark er under middel på en skala fra 1 til 10, mens hele 87,9 procent af den danske befolkning vurderer Danmark som meget demokratisk.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet