Den tidligere radikale, Ny Alliance – og dernæst konservative politiker Naser Khader er vendt hjem fra USA. Nu vil han stå på mål for et Danmark truet af naziislamisme og masseindvandring. 
Foto: Polfoto
Den tidligere radikale, Ny Alliance – og dernæst konservative politiker Naser Khader er vendt hjem fra USA. Nu vil han stå på mål for et Danmark truet af ”naziislamisme og masseindvandring”. Foto: Polfoto

“De må gerne kalde mig en amatør”

Khaders konservative comeback kommer ikke til at gøre den syriskfødte mellemøst-ekspert til fuldblodspolitiker. Det bliver han aldrig.

Interview

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Da Naser Khader i 2011 ikke blev genvalgt for de Konservative, lignede det slutningen på en turbulent politisk karriere. Nu bringer han sig atter i spil som konservativ folketingskandidat i Østjylland, og selv mener Naser Khader, at årene væk fra dagligdagen på Christiansborg har styrket ham.

- Det var en gave, jeg ikke blev genvalgt dengang. Det var godt, jeg blev sparket ud, så jeg kunne blive klogere, siger Naser Khader på en travl mobiltelefon et par timer efter det pressemøde i onsdags, hvor han annoncerede sit politiske comeback.

Khaders politiske karriere nåede et klimaks med den succesfulde oprettelse af Ny Alliance i 2007. Men mandaterne fulgte ikke med mediehypen, og mens partiet drev længere over mod liberale værdier, blev Khader endnu en gang politisk hjemløs. Han skiftede parti igen, men efter to år hos De Konservative var der ikke mere luft tilbage, fortæller Khader.

”Jeg har besluttet, at de gerne må kalde mig amatør. Jeg gør tingene på min egen måde, og jeg tror faktisk, jeg er mere på bølgelængde med den gennemsnitlige dansker end fuldblodspolitikere.”

- I den sidste periode var jeg totalt træt og udkørt. Jeg havde mistet lysten, siger han.

Mærkesag Mellemøsten

Det er også derfor, at det krævede tre forsøg, før Naser Khader overhovedet ville overveje det, da de konservative østjyder allerede i efteråret tiggede om hans tilbagekomst. Da han i sidste ende sagde ja til at overveje tilbuddet og kiggede ud på det politiske verdensbillede, gik det op for ham, at nok savnede han måske ikke Folketinget, men Folketinget savnede måske Khader. Situationen i Syrien, udfordringen med IS og terrorangreb både i Frankrig og herhjemme kalder på politisk indsigt i forholdene i Mellemøsten, mener Naser Khader; det er derfor, hans navn igen kommer til at stå på stemmesedlen, når østjyderne går til valg.

- Jeg vil gerne mere aktivt kunne bruge min store internationale erfaring, mit netværk og min indsigt i kampen mod den truende islamisering, siger Naser Khader, der mener, at Danmark er truet af naziislamisme og massive flygtningestrømme. Derfor mener Naser Khader, der er brug for, at nogen taler højt om at indsætte landtropper mod IS, indføre flyforbudszoner i Syrien og gøre endnu mere for at bekæmpe radikalisering i Danmark.

Genopbygning af K

Siden Khaders exit fra Christiansborg har De Konservative ikke haft meget at juble over. Meningsmålingerne har skrantet, og med de nuværende prognoser er det tvivlsomt, om den nye formand overhovedet kan sikre sig en plads i Folketinget. Naser Khader erkender, at der har været en konservativ krise.

- Partiet tabte stort ved sidste valg, og nederlaget kom ikke over en nat. Det handlede om problemer med politikudviklingen og om, hvilke værdier man skal forbinde De Konservative med, siger Khader. Den krise er vendt, mener han, og Søren Pape har sat fornyelsen i fuld gang.

- Han er i gang med en sund process for partiet, som jeg gerne vil være med i, siger Naser Khader.

Kald mig amatør

Naser Khader kommer tilbage med energi. Fire år som senior fellow på Hudson Institute i New York har givet mulighed for at fordybe sig i Mellemøsten og bidrage med analyser og synspunkter om internationale sikkerhedsspørgsmål. Men årene i New York har også modnet Naser Khader som menneske og politiker, mener han.

- Jeg er blevet fire år ældre og mere velovervejet. Når du står på afstand, kan du bedre lære af dine fejl og overveje, hvordan du kan gøre det bedre fremover, siger Naser Khader.

Han sammenligner sit brud med politik med sit brud med sin kone og understreger, at man får øje på ting, lige så snart man kommer på afstand af noget, hvor man har været en del af maskinrummet. Så selvom Naser Khader på den politiske front stiler efter en plads i Folketinget, har han indset, at han ikke har ambitioner om at blive det, han kalder fuldblodspolitiker.

- Jeg har ingen ambitioner om at tale som en politiker og agere som en politiker, for jeg bliver selv træt af politiker-klicheer, siger Naser Khader, der mener, at politikerleden i Danmark skyldes politikernes automatcitater og det stadig voksende fokus på det politiske spil og hvem der snyder hvem. Det hører med til at være en rigtig politiker, at man spiller med, mener Naser Khader, men det har han ikke tænkt sig at gøre.

- Jeg har besluttet, at de gerne må kalde mig amatør. Jeg gør tingene på min egen måde, og jeg tror faktisk, jeg er mere på bølgelængde med den gennemsnitlige dansker end fuldblodspolitikere, siger han.

Blå bog

Naser Khader

  • 51 år, uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.
  • I 2001 valgt til Folketinget for De Radikale.
  • Grundlagde Ny Alliance i 2007, men skiftede i 2009 til De Konservative, som han sad i Folketinget for frem til 2011.
  • 2011 blev han forsker ved tænketanken Hudson Institute i Washington D.C., da han ved valget i 2011 ikke blev valgt til Folketinget for De Konservative.
  • Naser Khader er desuden tidligere danmarksmester i karate.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet