De lange knives kommunalvalg

Personlige ambitioner i politik kan føre til studehandler, makabre kursskifter og uventede dolkestød. Dette regions- og kommunalvalg havde også sine vendekåber.

Vendekåberne

Af Sine Riis Lund | [email protected]

 

Sjældent indeholder 24 timer så meget drama og så mange politiske svinestreger som ved regions- og kommunalvalg. Udsigten til en borgmesterpost kan få den mest dugfriske underskrift på en konstitueringsaftale til at visne og al moral til at blegne. Som i Gribskov, hvor Jan Ferdinandsen (K) havde indgået en aftale med Venstre om fortsat at støtte borgmester Jannich Petersen (V). Men det var kun, indtil han lugtede en chance for selv at få hængt den gyldne borgmesterkæde om halsen. Han indgik i stedet en usædvanlig alliance med S og SF, og borgmesterposten var hans.

I Holstebro var blækket fuldstændigt tørt på konstitueringsaftalen mellem V, K og DF, der gjorde Venstres Arne Lægaard til borgmester. Men for konservatives John Thorsø vægtede den personlige magt højere end noget så forældet som moral. To dage efter valget fandt han nye samarbejdspartnere i SF, S og Radikale. Lidt slettelak, og så blev han borgmester.

Årtiets vælgerbedrag

I det hele taget synes fjender hurtigt at kunne blive venner. I Frederikshavn stod Socialdemokraterne først med favnen fuld af politisk indflydelse, men med et puf fra SF faldt det til jorden. SF's frontfigur Paul Rode Andersen indgik pludselig en ny aftale med V og K.

I slutningen af oktober udtalte Paul Rode Andersen ellers til Kanal Frederikshavn:

”Lad mig slå fast med syvtommersøm: SF kan ikke pege på en Venstre-mand som borgmester.”

Ny borgmester i Frederikshavn er Lars Møller fra Venstre.  ”Det største vælgerbedrag i årtier,” har socialdemokratiske Jens Hedegaard siden udtalt. Men han skal nok vare sin mund en anelse, da han startede hele balladen ved at true med udmeldelse af sit parti, fordi han ikke kunne bakke op om den indgåede aftale med SF.

Den største furore står radikale Klaus Bondam for med sit samarbejde med DF i København. I 2005 skrev han følgende på sin blog:

”Hvis mit politiske projekt bliver at få gjort alt, hvad der står i min magt, for at få minimeret Dansk Folkepartis indflydelse på Københavns Rådhus, så synes jeg godt nok, at jeg har udført et stort politisk stykke arbejde.”

Også i denne valgkamp har han talt dunder mod partiet. Flere gange har han udtalt, at han gerne ofrede sin borgmesterpost for at forhindre DF i at komme til magten og få afgørende indflydelse på integrationsområdet. DF fik aldrig posten som integrationsborgmester, men efter en studehandel med Klaus Bondam har hans nye venner til gengæld fået en plads i samtlige udvalg på rådhuset. Klaus Bondams aversioner mod DF var tilsyneladende ikke større end frygten for at miste borgmesterbilen.

Klodset kupforsøg

Så er der også de direkte klodsede kupforsøg. I få timer så SF'eren Erik Poulsen ud til at blive ny borgmester i Randers. En manøvre der ville fjerne den erfarne Henning Jensen Nyhuus (S) fra posten. Erik Poulsen tilranede i et sololøb borg­mesterstolen med støtte fra Venstre og andre borgerlige partier. Baglandet i SF var dog ikke imponeret, og så  fik man den anden SF-kandidat, 21-årige Kasper Fuhr Christensen, til at støtte S-borgmesteren.

Også i regionerne har studehandler farvet formandskabet. Det var ventet, at socialdemokraten Vibeke Storm Rasmussen skulle fortsætte som regionsrådsformand. Men så besluttede 25-årige SF'er Andreas Røpke at gå sammen med de borgerlige mod selv at blive regionsrådsformand. En beslutning der har fået uroen til at ulme i SF.

Ensidig aftale af Andreas Røpke og ikke særlig smart var blandt ordene bagefter fra partiets gruppeformand i regionsrådet, Allan Schneidermann.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet