Flere og flere kommuner stiller data åbent til rådighed for alle, men efterspørgslen udebliver. Grafik: Polfoto
Flere og flere kommuner stiller data åbent til rådighed for alle, men efterspørgslen udebliver. Grafik: Polfoto

Datasæt ligger døde hen

Flere og flere kommuner lægger data frem til frit brug for virksomheder. Men det bruges langt fra nok, fordi kendskabet ganske enkelt er for småt, lyder det fra Aalborg Kommune. De bakkes op af andre data-kommuner.

Open

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Egentlig er det en god ide. Kommunerne samler alligevel data om alt fra parkeringspladser og vandhaner over mountainbikeruter og trafiktæthed. Så det kan lige så godt lægges ud til frit brug for virksomheder. Og det bliver det så. Flere og flere kommuner lægger data frit tilgængeligt for at skabe jobs og for i sidste ende at hjælpe virksomhederne med at skabe vækst i kommunen.

”Det her er nødt til at være et landsdækkende initiativ, og kommunerne er nødt til at slå kræfterne sammen.”

Men virksomhederne bliver væk. Det er erfaringen fra Aalborg Open Data Lab, hvor Stine Sørensen er projektleder. Og det er ærgerligt, mener hun, fordi den frie data ikke bare skaber transparens i den offentlige forvaltning, men også fordi det skaber vækst i kommunerne, når det kommer nye og smartere arbejdspladser, der arbejder med dataen.

- Der er masser af god data i kommunerne, men det bruges ikke nok, fordi kendskabet er for småt. Alle undersøgelser viser, at det er en god ide at stille data til rådighed, men effekten kommer ikke af sig selv. For virksomhederne kender ikke potentialet i det og ved ofte ikke engang at muligheden eksisterer, siger Stine Sørensen.

Det kunne ifølge Stine Sørensen for eksempel skabe værdi for cykelhandlere at bruge de kommunale data.

- Med de her data vil man kunne bygge en app, der udpeger vandposter, gode ruter og overnatningsmuligheder i kommunale sheltre. Det bliver også muligt at vise, hvor den nærmeste cykelsmed ligger.

Kommunerne skal stramme sig an

Det er nu ikke fordi telefonen aldrig ringer på Open Data Lab i Aalborg. Det sker da. Det sker bare ikke nok.

Derfor skal kommunerne nu på banen. Ikke alene skal de blive bedre til at oplyse om, at virksomhederne kan finde gratis tilgængelig data. De skal også være flere om at lægge det ud. Lige nu er Aalborg i samarbejde med en række andre kommuner engageret i foreningen Open Data DK. Men der er langt igen, hvis alle kommuner skal med.

- Det her er nødt til at være et landsdækkende initiativ, og kommunerne er nødt til at slå kræfterne sammen. Hvis Aalborg Kommune gør opmærksom på det her, er det bare en dråbe i havet, men hvis 98 kommuner gør opmærksom på det, så kommer det nok til at give merværdi. Og det giver ikke bare 98 gange mere værdi, hvis 98 kommuner lægger data op, men meget mere værdi, siger Stine Sørensen.

Også et problem i andre kommuner

Aalborg står ikke alene om at samle store mængder data ind, uden det bliver brugt nok. Kommunen har kontaktet de andre kommuner, som er medlem i foreningen Open Data DK, og her fortæller blandt andre Vejle og Københavns Kommuner, at der er for langt imellem at der tikker forespørgsler ind på data.

I Vejle Kommune forsøger man derfor at tage fat i uddannelsesinstitutionerne for at høre om deres behov for data:

- Vi har været i gang i lidt over et år nu, og jeg tænker, at der stadig er en del virksomheder, som endnu ikke er klar over, hvilke åbne data der er, og hvor de kan finde dem. Vi forsøger, at gøre noget ved det ved at afholde forskellige arrangementer om åbne data, siger Anne Dyberg, digitaliserings og analysekonsulent i Vejle.

It

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet