Danskerne dumper strukturreformen

Under fem procent af danskerne synes, at kommunerne er kommet til at fungere bedre af kommunalreformen, viser ny undersøgelse for Kommunen.

Politik

Af Mia Tang | [email protected]

Ved strukturreformens fødsel lovede daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at borgerne tydeligt ville kunne mærke en forbedret service, når kommunerne blev 'store og stærke'. Men nu viser tallene det stik modsatte. I en undersøgelse foretaget af A&B Analyse for avisen Kommunen svarer danskerne på, om de synes, at deres kommune er kommet til at fungere bedre efter strukturreformen. Kun 4,6 procent siger ja. 44,4 procent synes, det går dårligere, og resten kan ikke mærke forskel. Samtidigt viser undersøgelsen, at de mest utilfredse er de ældre borgere, plus de mindst velstillede. 

Vingeskudt reform 

Det nye danmarkskort har altså ikke givet gladere borgere. Løkke Rasmussens løfte lader til at være faldet til jorden med et brag, og det er bekymrende, mener professor i statskundskab Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.  

”Det er slet ikke imponerende og heller ikke uproblematisk. Dette har været det altdominerende emne i de 66 sammenlægningskommuner. Har man ikke borgerne positivt med i processen, risikerer kommunerne at få et imageproblem som 'dem med alt det bøvl',” siger Ulrik Kjær. 

Man kan diskutere, om Lars Løkke Rasmussen dengang oversolgte reformens fortræffeligheder. Sikkert er det i alt fald, at der er langt fra visionen til det, borgerne oplever nu. 

”Lars Løkke Rasmussen var dygtig til at få parterne overbevist om, at det var det rigtige. Men når kun de positive salgsargumenter bliver fortalt, kan folk næsten kun blive skuffede, når reformen er en realitet,” siger Jens Blom-Hansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.  

Brug for klar tale 

Da Bornholm tilbage i 2003 overgik til at være regionskommune, var der efterfølgende stor utilfredshed, som dog hen ad vejen klingede af. Om det samme sker i resten af landet, tør ingen af professorerne gisne om, men kommunerne skal efter Ulrik Kjærs mening gøre to ting hurtigst muligt – effektivisere og kommunikere: ”Måske virker kommunens effektivitet ikke bedre, fordi den faktisk ikke er blevet det, og så er det med at komme i gang. Og måske har man midt i forvirringen glemt at fortælle borgerne om, hvad der ­faktisk fungerer godt, men det må man så gøre langt bedre i fremtiden,” siger Ulrik Kjær.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet