Danske byer med livskvalitet

Aalborgenserne bor billigt, københavnerne cykler flittigt, og folk fra Istanbul stoler ikke på hinanden. Det viser en ny undersøgelse af livskvaliteten i 75 europæiske byer.

Bruxelles

Af Redaktionen | [email protected]

Visse ting kommer ikke som den store overraskelse i en ny undersøgelse af livet i 75 europæiske byer, som EU-Kommissionen har gennemført. London er det sted, hvor folk pendler længst, og hvor over halvdelen bruger mere end tre kvarter på at komme på job. Istanbul er det sted, hvor færrest stoler på hinanden. Og Paris er byen, hvor færrest mener, at det muligt at finde en lejlighed til en ordentlig pris, hvor flest bruger offentlig transport, og færrest kunne finde på at tage bilen på jobbet. 

Danmark er i undersøgelsen repræsenteret ved Aalborg og København, og de to byer udmærker sig begge to i undersøgelsen, men på ret forskellige felter.

I disse finanskrisetider er det for eksempel bemærkelsesværdigt, at 57 procent af københavnerne mener, at det er forholdsvist nemt at finde et godt job. En optimisme, der kun overgås af stockholmerne, og som sættes i perspektiv af, at det kun er 3 procent af beboerne i for eksempel italienske Palermo, der ser så lyst på deres jobmuligheder. 

Derudover er københavnerne EU’s mest cyklende folkefærd, og de hører til blandt de mest positive over deres bys kulturudbud. Men de er også blandt dem i undersøgelsen, der er mindst tilbøjelige til at beskrive deres by som ren. 

Aalborg strutter af tillid

Aalborgenserne er til gengæld på en fornem andenplads, når det gælder om at kunne finde en god bolig til en fornuftig pris, hvilket adskiller dem markant fra københavnerne, hvor kun 17 procent er enige i det udsagn.

Desuden er aalborgenserne de allermest tillidsfulde i hele undersøgelsen. 90 procent svarer, at de stoler på andre mennesker, hvilket kun gælder 14 procent i en by som Istanbul. De er også blandt dem, der føler sig allermest trygge i deres by. Det er den by, hvor færrest oplever, at fattigdom er et problem. Og 83 procent har aldrig svært ved at betale regningerne sidst på måneden, hvilket er det højeste tal i unionen. Samtidig er aalborgenserne nogle af dem, der er mindst berørt af støj og forurening, på trods af at det er et af de steder, hvor færrest mennesker bruger offentlig transport.

Generelt er et flertal tilfredse med den behandling, de får fra det offentlige. 69 procent i Aalborg og 59 procent i København, hvilket placerer aalborgenserne blandt de allermest tilfredse og københavnerne i det øvre midterfelt. Færre er dog overbeviste om måden, budgetterne bliver behandlet på. Kun 44 procent af københavnerne mener, at ressourcerne bliver brugt på en ansvarlig måde. Hvilket er en tilbagegang på 11 procentpoint siden sidste undersøgelse i 2006. De københavnske politikere kan dog glæde sig over, at de stadig ligger et stykke over bundskraberen Budapest, hvor kun 9 procent mener, at midlerne går de rette steder hen.

I begge byer nævner indbyggerne sundhedsydelserne som det største problem for deres by. Herefter kommer uddannelsessystemet. Det adskiller de to danske stæder fra et flertal af de andre byer, hvor jobskabelsen bliver set som det allermest presserende problem.

EU

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet