Dansk energiforskning er i top

Ny kortlægning viser, at Danmark er med helt fremme internationalt, når det handler om energiforskning

ENERGI

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Med et stærkt fundament for grøn energiforskning kan Danmark skabe vækst og beskæftigelse på et stadig voksende marked for grønne energiteknologiske løsninger. Det viser en ny kortlægning, som Klima-, Energi- og Bygningsministeriet sammen med Uddannelsesministeriet står bag.

Det fremgår blandt andet, at der i dag bliver investeret massivt i energiforskning fra både det offentlige og den private sektor – i alt omkring 5,5 milliarder kroner om året. Og internationalt er vi rigtig godt med i kapløbet om at få udviklet teknologiske løsninger, som kan sikre en grøn omstilling af vores energisystem.

Prioriteringen af energiforskningen kan være en stærk motor bag øget vækst og beskæftigelse, viser kortlægningen. Ved at skabe et solidt grundlag for energiforskning, - udvikling og – demonstration (FU&D), sikres fremtidig udvikling i grønne teknologier.

- Jeg er super stolt. Vi står midt i en omstilling af vores energisystem, og det betyder, at vi har brug for at skabe så meget viden og udvikling inden for grøn energi, som vi kan. I årene, der ligger foran os, vil efterspørgslen formentligt blive større, og derfor har vi mere end nogensinde behov for kompetent energiforskning, udvikling og demonstration. Det er vigtigt, at vi investerer i fremtiden ved at have et velfungerende udviklingsmiljø inden for energiforskning, Det er med til at fremme den grønne omstilling og skabe vækst og arbejdspladser i de danske virksomheder, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Gode kår
Det er ikke kun omfanget af forskning, der er stort. Kvaliteten er også høj. En international opgørelse over, hvor meget de forskellige lande er citeret inden for energi, miljø og økologi, viser at Danmark indtager andenpladsen - kun overgået af Schweiz.

De offentlige investeringer i FU&D på energiområdet har desuden betydet, at den private sektor investerer massivt på området. Kortlægningen viser derfor også, at FU&D området ser ud til at have gode kår i fremtiden.

- I Danmark ligger den danske energiforskning på en tredjeplads blandt de forskningsområder, hvor virksomhederne investerer mest. Virksomhedernes investeringer i energiforskningen er kun overgået af investeringer i sundhedsforskning og IKT, og det er for mig et tydeligt signal om, at vi er på en mission, der vil lykkes. Når både det offentlige og private har fanget pointen med, at der både ligger vækst og beskæftigelse i den grønne omstilling, ser det rigtig lovende ud, siger Martin Lidegaard.

270 projekter
Det offentlige støtter bl.a. energiforskningen gennem det energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP). I de første fire år har EUDP støttet 270 projekter med deltagelse af 600 virksomheder. Samlet er støtten på 3,1 milliarder kroner. Omkring halvdelen af virksomhederne, der har fået støtte, forventer at skabe et nyt marked for deres produkter uden for Danmark.

At offentlige investeringer i grøn energi FU&D også fremover skal prioriteres, understreges i regeringsgrundlaget og i den brede energiaftale, hvor det er aftalt at parterne fortsat vil arbejde for et fortsat højt niveau for FU&D i energiteknologi. Formålet er at støtte en fortsat effektivisering af energianvendelsen og fremme omkostningseffektive VE-teknologier, hvor der også er et erhvervs- og eksportpotentiale, skriver Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Kortlægningen vil indgå som dokumentation i regeringens vækstarbejde.

 tsp

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet