Danmarks olieeventyr kræver investeringer

En ny organisation for olie- og gassektoren vil samle alle virksomheder i branchen og blandt andet arbejde for at sikre fortsat vækst 

Vækst

Af Redaktionen | [email protected]

Der ligger fortsat milliarder i indtægter og tusindvis af arbejdspladser og venter i Nordsøen. Det er det opmuntrende budskab i en ny rapport, som blev offentliggjort i går.

Den nystiftede brancheorganisation Olie Gas Danmark står bag rapporten, og her glæder direktør Martin Næsby sig over det opløftende billede:

- Olie- og gassektoren har enorm betydning for dansk økonomi. Den står for 9 pct. af eksporten. Det er lige så meget som medicinalbranchen eller slagterisektoren. Vores rapport viser, at mere end 15.000 mennesker arbejder i olie- og gasbranchen. Jeg mener, at den eneste ansvarlige reaktion på dette billede er at spørge: Hvad gør vi for at sikre, at den succes fortsætter?

Sikre vækst
Nordsøen er ikke i nærheden af at løbe tør for olie og gas, men det bliver stadigt vanskeligere at få fat i. Derfor er det i høj grad op til fremtidig teknologi og virksomhedernes investeringslyst, hvor mange år det danske olieeventyr skal vare. En ny organisation for olie- og gassektoren vil samle alle virksomheder i branchen og blandt andet arbejde for at sikre fortsat vækst og arbejdspladser.

Det er baggrunden for den nye organisation Olie Gas Danmark, som samler hele den danske olie- og gassektor. En af de første opgaver bliver at arbejde for at sikre fortsat vækst, eksport og arbejdspladser. Tidspunktet for dannelsen af Olie Gas Danmark er langt fra tilfældigt:

- Gennem de sidste 40 år har vi opbygget en bred kreds af meget dygtige danske virksomheder, som leverer til olieproduktionen i Nordsøen, og som også eksporterer dansk know-how og teknologi. Branchen omfatter alt lige fra de store olieselskaber til små og mellemstore virksomheder, der leverer en lille, men uundværlig brik i puslespillet. Det er nødvendigt, at alle disse virksomheder trækker i samme retning, hvis vi skal have det danske olieeventyr til at fortsætte. Det sker nu engang bedst, hvis man sidder rundt om det samme bord, siger Martin Næsby.

80 mia. til
Billedet af et dansk olieeventyr på hastig retur er naturligvis ikke grebet ud af den blå luft. I modsætning til den udbredte opfattelse skyldes de pessimistiske vurderinger ikke, at olien er væk inden for få år.

Derimod bliver olien stadig sværere at få fat i, og den danske undergrund er vanskelig at arbejde i. Derfor har danske virksomheder udviklet en unik ekspertise. I dag er det fx muligt at bore med ned til en meters præcision flere kilometer under jorden for at komme frem til selv meget små fund. Det kræver avanceret teknologi og dygtige eksperter, men det er langt fra umuligt.

- Ser vi bare 20 år tilbage, var vi kun i stand til at hente en syvendedel af olien. I dag er det en fjerdedel. For hvert procentpoint dygtigere, den danske oliebranche bliver, lægger vi 80 mia. kr. til den produktionsværdi, der bliver skabt i Nordsøen. Det er en udfordring at fortsætte olieproduktionen, men det er også en unik investeringsmulighed for det danske samfund, siger Martin Næsby.

Hvis de nødvendige investeringer bliver foretaget, vil skatteindtægterne til staten kunne øges med mellem 5 og 7 milliarder kroner om året frem til 2040. Til sammenligning bruger Danmark 5 milliarder kroner på kræftbehandling på hospitalerne årligt, ifølge Kræftens Bekæmpelse. Hertil kommer udsigten til højere vækst og tusindvis af arbejdspladser.

Rapporten kan hentes her.

tsp

 

 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet