Danmark har Europas tredje højeste lønninger

Et højt lønniveau er imidlertid ikke ensbetyde med en lav beskæftigelsesgrad. Tværtimod viser ny analyse

ARBEJDSPLADSER

Af Redaktionen | [email protected]

Med en ny analyse forsøger centrum-venstre tænketanken Cevea at tage livet af en udbredt forestilling om, at Danmarks høje lønninger fører til færre job og dermed en lavere beskæftigelse. På baggrund af tal fra det EUs statistiske agentur, Eurostat, peger Cevea på, at sammenhængen nærmere er den modsatte.

- Intuitivt kan man nemt tro, at højere lønninger betyder færre job, og at lavere lønninger omvendt skulle give flere job. Men i den virkelige verden hænger tingene ikke helt så enkelt sammen som Lars Løkke og Co. har fremstillet det den senere tid. Lavere lønninger er ingen garanti for højere beskæftigelse og mindre arbejdsløshed, siger direktør i Cevea Kristian Weise.

Tallene fra Eurostat viser fire centrale pointer:

- 16 ud af 30 europæiske lande har lønomkostninger, som er det halve af de danske. Men samtlige af disse lande har en beskæftigelsesgrad som langt fra kan måle sig med den danske og typisk ligger 5 pct. lavere.

 - Selvom Danmark har de tredje højeste lønomkostninger i Europa, har vi samtidig den femte højeste beskæftigelsesgrad.

 - Den laveste andel af befolkningen, der er i beskæftigelse (under 70 pct.), findes i de 11 lande, der også har de laveste lønomkostninger, nemlig gennemsnitligt under 10 Euro pr. arbejdstime.

 - I 9 af de 16 lande, hvor lønomkostningerne er halvt så store som i Danmark, er arbejdsløshedsprocenten over 10 pct. Omvendt er arbejdsløshedsprocenten i 12 ud af de 14 lande med lønomkostninger i den øvre halvdel i Europa under 10 pct.

Lav løn, færre i arbejde
- Tendensen i Europa er klar: Lande med høje lønninger som Danmark, Norge, Schweiz og Sverige har omkring 75 – 80 pct. af befolkningen i den arbejdsdygtige alder i arbejde. For landene med den billigste arbejdskraft i Europa, som Rumænien og Litauen, er det kun 63 – 65 pct., der er i arbejde. Lavtløns-strategien er altså ikke nogen genvej jobfest og flere i arbejde”, siger Kristian Weise.

Han mener, at lønnen på lang sigt skal følge det enkelte lands produktivitet. Derfor skal Danmark også hele tiden forbedre produktiviteten ved at øge vores innovation, være up to date med ny teknologi og sikre at danskerne hele tiden udvikler deres kompetencer.

- Men det er netop det, den politiske diskussion bør handle om snarere end om vi skal have løntørke i tre, fem eller otte år, siger Kristian Weise.

 

Hele analysen kan downloades her.

krn

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet