Danmark er stadig den økonomiske duks i EU

Kommunerne ser sig nervøst over skuldrene efter den økse, som inden 2013 skal kappe 24 milliarder af statsbudgetterne ifølge regeringens konvergensplan. Sparekravet er stramt bundet op på EU’s retningslinjer for kontrol af statsfinanserne. Men de er ikke bindende. 

Analyse

Af Redaktionen | [email protected]

Selv om finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har understreget, at der ikke skal spares så meget som ”en bøjet fem-øre” i år, så var der betydelig nervøsitet i kommunerne, da regeringen for nylig under uvant stor bevågenhed fremlagde sit såkaldte konvergensprogram.  

For Danmark skal fra næste år spare 31 milliarder frem mod 2015 for at få bugt med det lurende underskud på statsbudgettet, der er højere, end hvad EU foreskriver. Heraf de 24 milliarder inden 2013.

Og regeringen har udelukket at pille ved sådan noget som efterløn og dagpenge, så hvor skal pengene komme fra? Børnehaverne, ældreplejen og skoleområdet? Det melder historien endnu ikke noget om. Men Hjort har understreget, at kommunernes økonomi skal gås igennem ”med en tættekam”, så risikoen er overhængende for, at det bliver ude på kommunekontorerne, man kommer til at forklare borgerne, hvorfor der ikke længere er råd til samme serviceniveau.

Og Danmarks projekterede underskud på 5,5 procent af bruttonationalproduktet i år er da også en del højere end EU’s mytiske tre procents-grænse for sådanne. Og der kommer helt sikkert også en venlig henstilling fra Bruxelles om, at vi skal stramme op. Men før man skyder skylden for besparelserne på EU, bliver man nødt til at notere sig, at vi i den sammenhæng er med i en meget stor klub. Mindst 20 ud af 27 EU-lande har tænkt sig at bryde retningslinjerne i år. Og vi er langt fra sværvægtsklassen af problembørn som grækerne, spanierne, irerne og portugiserne, der har været ude og flirte med statsbankerotten.

Danmark har længe siddet forrest i den økonomiske flinkeskole, på trods af at EU's regelsæt kun er rigtigt bindende for medlemmerne af eurozonen. Og selvfølgelig skal Danmark tilbage og være duks i EU. Men der er meget stor forståelse fra Bruxelles for, at alle landene skal bruge noget tid til at rette op på skaderne efter finanskrisen.

Og ser man lidt nærmere på, hvordan de ramte lande vælger at spare, så sker det mange steder med den store kniv og helt derind, hvor det gør rigtig ondt. Pensionsalder og understøttelsessystemer er ikke længere hellige køer der. Det er ikke politisk realistisk herhjemme med et valg lurende om hjørnet. Men derfor skulle man måske vente, til man har politisk mod til at tage de hårde og nødvendige slagsmål.

For det bliver i hvert fald ikke EU, der kommer til at tvinge os til noget. :

EU

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet