Daniel Rugholm sad i 2010-2011 i Folketinget som suppleant for tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Foto: Scanpix
Daniel Rugholm sad i 2010-2011 i Folketinget som suppleant for tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Foto: Scanpix

Daniel Rugholm: Mere spillerum til kommunerne

Blå blok skal droppe detailstyringen, hvis nulvækstdrømmen skal kunne udleves i kommunerne, mener Lene Espersens efterfølger Daniel Rugholm. Han ser et bredt frihedsbudskab som vejen til K-succes.

K-kvaler

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Profilerne er ved at takke af i Det Konservative Folkeparti. Lene Espersen er trådt ud ad døren, og snart følger Per Stig Møller, Charlotte Dyremose og Tom Behnke. Ind er kommet Søren Pape Poulsen og nu nordjyden Daniel Rugholm, som er Espersens direkte afløser. Viceborgmesteren fra Hjørring giver sammen med eks-borgmester Pape Poulsen De Konservative nye kommunale kræfter - men hvad betyder udskiftningen for partiets politiske ideer? Rugholm mener, at de konservative skal bryde med detailstyringen fra Christiansborg, som både rød og blå blok har sværget til gennem en årrække.

- Skal en kommende blå regering køre med nulvækst i kommunerne, så er det nødvendigt, at man tager den diskussion. Og det kan jeg og andre fra den kommunale verden bringe med ind. Jeg vasker ikke hænder i forhold til om de røde eller de blå er værst i den sammenhæng. Jeg vil i hvert fald rejse debatten i mit eget parti. Vi må give kommunerne mere spillerum, siger han.

Det betyder helt konkret, at Rugholm vil give mere plads til, at kommunerne selv skal finde effektiviseringspotentialet og besparelserne.

- Kommunerne kan sagtens spare, men det kræver, at de kan styre det selv, siger han.

Rugholm mener desuden, at det er nødvendigt at se på både kommunaludligningen og hovedstadsudligningen, som “tiden måske er løbet fra”.

Rummet i blå blok

Søren Pape Poulsen er udset til at skabe fornyelse i et konservativt parti, der er dalet fra 10,4 procent af stemmerne ved valget i 2007 til 4,9 procent i 2011. Daniel Rugholm mener, at den nye formand har lagt en rigtig kurs og erklæret krig mod en rigid planlov og tvungne lektiecafeer. Konservatisme anno 2014 er ifølge Rugholm “frihed til det enkelte individ”:

- Det handler om størst mulig frihed til at tilrettelægge sit liv, som man gerne vil. Det samme gælder for virksomheder. Man skal have frihed til at gøre det, som man er god til, og ikke være tynget af alt muligt åndssvagt bureaukrati og regler. Og så er det samtidig en balance mellem frihed og noget ansvar for dem, der ikke har ressourcerne til at forme deres liv, som de vil.

”Man skal have frihed til at gøre det, som man er god til, og ikke være tynget af alt mulig åndssvagt bureaukrati og regler.”

Det er vel typisk ressourcestærke mennesker, der kan hjælpe deres børn med lektierne. Og planloven optager nok mere store virksomheder end fru Jensen. Hvordan skal K nå ud til andre end de ressourcestærke vælgere?

- Jeg kan godt følge dig, men værdien af den frihed kan have lige så stor værdi for en enlig mors planlægning af dagligdagen.

- Når jeg kigger på de mennesker, der stemte på mig ved sidste kommunalvalg, så fik jeg altså knap 3300 stemmer i en lille kommune som Hjørring, som ikke er udpræget konservativ. Det er meget bredt. Vi har ikke 3200 direktører i Hjørring.

Gensynets glæde

Daniel Rugholm var i 2010-11 folketingsmedlem, da han  kom ind som suppleant Jakob Axel Nielsen, som siden har forladt dansk politik. Den 32-årige nordjyde oplevede i sin tid, at forskellen på kommunalpolitik og landspolitik i høj grad handler om problemløsning kontra mere ideologiske diskussioner. Rugholm, der har en baggrund indenfor kommunikation og marketing, mener, at vejen til K-succes handler om en langt mindre abstrakt udfoldelse af konservative dyder som kærlighed til Gud, konge og fædreland.

- Det er rigtigt, at mange spiller på den bane, som vi selv har spillet på i mange år. Jeg tror, at det handler meget om at koble vores værdier til den praktiske politik. Vi skal blive bedre til at tolke de værdier ind i den konkrete hverdag, siger han.

Rugholm mener, at partiet kan kalde det en succes, hvis det går frem med en “tre-fire mandater” ved næste valg. Hvorvidt K skal i regering, handler primært om regeringsgrundlaget:

- Vi skal ikke sidde og tage tæskene for at føre andres politik. Det handler om at sætte mange konservative aftryk.

blå bog

Daniel Rugholm

  • 32 år, født i Frederikshavn
  • Folketingskandidat siden 2007
  • Medlem af Folketinget 1. nov. 2010 til 15. sept. 2011 (forsknings-, it-, og boligordfører)
  • Viceborgmester i Hjørring 2014, medlem af byrådet 2010-

Demokrati

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet