Byrødder: Christiania-indsats er for dyr og dårlig

40 millioner kroner til bekæmpelse af hashhandlen på Christiania er både dumt og dyrt, mener københavnske kommunalpolitikere. Justitsministeren sender mikrofonen videre til politidirektøren i København.

Hashhandel

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

På en tilfældig onsdag, mens forårssolen kaster skygger over Christiania, er der konstant trafik ved de mere end tyve hashboder, der holder åbent. Hverken kunder eller sælgere ser ud til at lade sig stresse ved tanken om, at der i snart halvandet år er blevet kastet mindst 40 millioner (ifølge Justitsministeriet) om året efter Task Force Pusherstreet, der skal stoppe det åbenlyse hashsalg på Christiania.

En lang række københavnske borgerrepræsentationspolitikere fra den yderste venstrefløj til Liberal Alliance får til gengæld panderynker over prisen på Christiania-styrken. De mener decideret, at indsatsen er spild af skattepenge.

- Det er en sjofel omgang med skatteborgernes penge. Det er den største fiaskopolitik. Indsatsen på Christiania har blot spredt hashhandlen udover København og ført til skyderier over hele byen. Det er idiotisk politik fra Folketingets side. De her penge kunne bruges på virkelige problemer som kvindehandel, siger Lars Aslan Rasmussen (S).

Overborgmester Frank Jensen (S), der flere gange har advokeret for en forsøgsordning med lovligt salg af hash, henviser til ‘justitsministeren og til politidirektøren som ansvarlige for prioriteringen af politiets ressourcer’, mens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) mener, at politiets ressourcer kunne bruges bedre: 

- Jeg mener bestemt, at politiets og borgernes 40 millioner kroner kunne blive brugt bedre. Hvis regeringen liberaliserede og dermed lovliggjorde hashhandlen, ville man fjerne indtægtsgrundlaget for banderne og rockerne på Christiania. Det vil ikke bare give staten en indtjening på handlen med hash, men også give politiet mulighed for at bruge pengene på andre vigtige ting, siger Morten Kabell.

Enighed på tværs af fløje

Lillian Parker Kaule, medlem af Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance, understreger, at hun ikke kender politiets indsats i detaljer, men hun mener også, at pengene til Taskforce Christiania kunne bruges bedre.

- Jeg mener, at de penge skal bruges til at løse de problemer, som helt almindelige københavnere oplever i deres hverdag, siger hun og tilføjer:

- Jeg mener grundlæggende ikke, at politikere skal blande sig i, om man ryger hash. Politiet udfører deres opgave, fordi de er forpligtet til det. Det er os, der skal give dem andre opgaver.

Ayfer Baykal, medlem af Borgerrepræsentationen for SF, mener, at landspolitikerne bør stoppe op og vurdere, om indsatsen på Christiania giver mening:

- Hvis det skulle rykke noget, så skulle man femdoble indsatsen. Jeg synes, at man bør stoppe op og se på, om man har opnået den ønskede effekt. Vi vil gerne afkriminalisere hash, fordi det ville fjerne roden til problemerne. Det er ligesom fixerummet på Vesterbro. Folk var skeptiske, men nu er der færre kanyler i gaderne.

Politidirektøren for København, Thorkild Fogde, kalder debatten om prisen på Task Force Pusherstreet for ‘en retspolitisk diskussion’.

- Jeg forholder mig til loven. Jeg er interesseret i at nedbringe misbruget og distributionen af hash. Men jeg ser gerne en debat om, hvorfor mange aftager stoffet, siger han.

I forhold til at legalisere hash for at komme narkohandlen på blandt andet Christiania til livs siger politidirektøren:

- Der knytter sig rigtig mange praktiske problemer til det forslag. Mere kan jeg ikke sige om det.

Kommunen har kontaktet Justitsministeriet i flere omgange for at få en kommentar fra Karen Hækkerup om kritikken fra medlemmerne af Borgerrepræsentationen, men ministerens pressefolk henviser til Københavns Politi.

DF: Brug flere penge 

Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes Kommunen at få en kommentar fra Venstres leder i København, Pia Allerslev. Hun har dog tidligere givet udtryk for, at hun er imod legalisering af hash, og hun mener, at politiindsatsen i fristaden er vigtig i kampen mod hashhandlen.

- Det er fuldstændig vanvittigt at tale om at legalisere så ødelæggende et stof, skrev Pia Allerslev i et læserbrev i Jyllands-Posten i oktober 2013.

DF’s kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen, mener ikke, at prisen for Task Force er noget problem i sig selv:

- Task Force Pusherstreet har beslaglagt 1,1 ton hash på staden til en gadeværdi af 55 millioner i sit første år. Det er utrolig vigtigt at have den her indsats. Det er i virkeligheden underprioriteret. Jeg kan kun opfordre retsordførerne i Folketinget til at øge fokus på Christiania og afsætte de nødvendige midler, siger han.

På Christiania er det ikke gået ubemærket hen, at politiet sommetider patruljerer på fristaden. En mand, der gør sig parat til at koble af med lidt røg efter sin arbejdsdag, opsummerer det på følgende måde:

- Ja, det er da pisseirriterende, når de kommer, mens man er herude, men så sætter vi os bare og venter på, at de går igen, griner han.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet