Bykongerne kommer

David Camerons regering vil styrke borgmestrene med mere magt og direkte valg til posten i landets 12 største byer. Men idéen vækker ikke genklang i kommunerne.

 hjemmestyre

Af Redaktionen | [email protected]

'Farverig' er er et udtryk, der dukker op igen og igen i beskrivelsen af Londons borgmester Boris Johnson. Manden, der er kendt for selv at klippe sit blonde hår og for at indføre blå bycykler i hovedstaden – de såkaldte ’Boriscykler’ -  optræder ofte i den britiske presse med excentriske udtalelser, der har fået  modstandere til at kalde ham en charlatan.

Men når hovedstadens borgmester har en så markant profil i pressen, skyldes det også, at Johnson er direkte valgt af Londons borgere og ikke bare et byrådsmedlem udpeget af sit parti til at lede forhandlinger som før i tiden. I London har borgmesteren magt og synlighed og sidder tungt på den betragtelige pengekasse. Nu vil ministeren for kommunale anliggender, Eric Pickles, indføre en lignende model i Englands 12 største byer. Tiltaget, fortalte Pickles ved den konservative partikongres i sidste uge, vil give byerne en slags hjemmestyre med en direkte valgt borgmester, der har langt mere kontrol over kommunens budget end hidtil. Labour-regeringen forsøgte noget lignende, da de kom til magten for 13 år siden, men uden held. Og Pickles’ genintroduktion af planerne har langtfra vakt begejstring ude i kommunerne, hvor de betragtes som udemokratiske og unødvendige.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på
Glemt kodeord?

EU


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57