Brystkræft dræber oftere danske kvinder

Danske brystkræftpatienter har dårligere chance for at overleve end svenske og norske kvinder, viser international undersøgelse

Sammenligning

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Danmark opdager for sent brystkræft hos de danske kvinder. Det er skyld i, at kun 89 procent af patienterne i Danmark er i live tre år efter, at de fik konstateret brystkræft, mens det gælder for mellem 91 og 94 procent af kvinderne i Sverige, Norge, Australien og Canada.

Det viser en undersøgelse af mere end 250.000 brystkræftpatienter i seks lande, der er blevet offentliggjort i British Journal of Cancer. 

- I Danmark er overlevelsen for kvinder på hvert sygdomsstadium det samme som kvinder på samme sygdomsstadie i andre lande som Sverige, men flere kvinder (danske, red.) bliver diagnosticeret med fremskreden kræft. Danmark må finde måder at diagnosticere kvinder på et mindre fremskredent sygdomsstadium, siger den ledende forsker bag undersøgelsen, Sarah Walters, fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Indført screening
Sarah Walters peger imidlertid på, at implementeringen af et landsdækkende screeningsprogram for brystkræft i Danmark bør hjælpe på statistikken for Danmark fremover.

Det er også forventningen i Kræftens Bekæmpelse.

- Du kan se, at de svenske kvinder klarer sig bedre, men det er, fordi de kommer med mindre knuder. De kommer simpelthen tidligere i sygdomsbehandlingen, fordi de har screenet i en masse år, siger overlæge og projektchef Iben Holten.

Grund til optimisme
Ifølge Sundhedsstyrelsen har screening for brystkræft med mammografi siden 2009 været tilbudt til alle kvinder i Danmark i aldersgruppen 50-69 år. De danske tal i den internationale undersøgelse er derimod fra 2004-2007, og der vil også gå lidt tid, før screeningen vil vise sig i de danske resultater, mener Iben Holten.

- Sygdomsforløbet er så langsomt og så langt, at der skal gå nogle år, før man kan aflæse resultatet, og det har vi da også en klar forventning om, at vi vil kunne, siger hun.

England halter bagefter
Undersøgelsen af de seks lande er mere foruroligende for England. Her overlever 87 procent af patienterne efter tre år, og det skyldes ikke, at kvinderne bliver diagnosticeret senere ligesom i Danmark. Derimod dør flere engelske kvinder end i de øvrige lande, selv om de har samme stadier af kræft.

Sarah Walters pointerer, at England har hentet lidt ind på de øvrige lande, men alligevel har syv procentpoints lavere overlevelsesgrad end i Sverige.

- Forskellen er fire procentpoint for kvinder i alderen 50 til 69 år, mens overlevelsen for de ældre kvinder er tolv procentpoint lavere i England end i Sverige, og det giver anledning til bekymring om behandlingen af ældre kvinder i England, siger hun.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet