Boye peger på Trøjborg som KL-formand

Rygterne svirrer om, hvem der bliver ny formand for KL. Men ifølge den nuværende næst formand tegner der sig et flertal bag Horsens’ borgmester Jan Trøjborg.  

KL

Af Mia Tang | [email protected]

Jan Trøjborg fra Horsens eller Erik Nielsen fra Rødovre. Det er de to kandidater, som landets socialdemokrater skal vælge imellem, når Erik Fabrin (V) til marts overlader posten som formand for KL til en ny borgmester. 

Begge kandidater er fortsat i gang med at lave lobbyarbejde, men spørger man den nuværende næstformand, er svaret klart. Det er Anker Boyes klare fornemmelse, at der nu tegner sig et flertal bag Jan Trøjborg, som han også selv peger på. 

”Jeg mener, at han har den rigtige profil og den fornødne erfaring. Regeringens økonomiske håndjern på kommunerne kræver en dygtig forhandler, som kender det politiske spil, også på Christiansborg, og som kan samle kommunerne bag sig,” siger Anker Boye. 

Snakken går 

Lytter man til korridorrygter, understøtter det Anker Boyes påstand. På det netop afholdte KØF i Århus var der fuld gang i spekulationerne, og her havde mange Jan Trøjborg som favorit. Faktisk mente flere, at man bag kulisserne allerede er blevet enige, men det afviser Erik Nielsen:  

”Lige nu taler alle med alle, og vi har ikke travlt,” siger han. Ifølge Erik Nielsen kan der sagtens gå flere uger endnu, før det udkrystalliserer sig, hvem der bliver formand, men der udspiller sig ikke noget drama bag kulisserne. 

”Det er ikke fordi jeg læner mig tilbage, men man forhører sig stille og roligt. Man ringer rundt for at danne sig et indtryk af, hvad folk synes er vigtigst, og for at tydeliggøre sine egne holdninger. Og så får man jo også efterhånden en fornemmelse af, hvordan vinden vender,” siger han.  

Selv om han ikke lægger skjul på, at han gerne selv vil være KL’s nye formand, siger Erik Nielsen samtidig, at han på ingen måde vil have et problem med at se Jan Trøjborg på posten. 

Selv glimrer Jan Trøjborg ved sit fravær. Trods gentagne henvendelser er det ikke lykkedes for Kommunen at få en kommentar, og Jan Trøjborg har siden kommunalvalget stort set nægtet at udtale sig om sine eventuelle muligheder for at blive ny KL-formand. 

Øst-vest-diskussion 

En ting, der taler for Jan Trøjborgs muligheder, er, at han ikke kommer fra hovedstadsområdet. Erik Nielsen lider under, at han – ligesom den tidligere formand – kommer fra en københavnsk forstadskommune, og en hel del borgmestre ser gerne, at den nye formand kommer fra Vestdanmark. 

Falder valget ud til Trøjborgs side, kan dette samtidig få stor betydning for posten som næstformand. Den unge, ambitiøse Herning-borgmester Lars Krarup (V) har af flere været nævnt som et nyt bud på en næstformand, men der vil næppe være accept af to jyder i toppen, og dermed har Erik Fabrin formodentlig de bedste chancer for at blive KL’s nye næstformand. Udover den helt åbenlyse fordel han har i form af sin erfaring. 

Foruden Lars Krarup som menigt medlem bliver det sandsynligvis Esbjergs Johnny Søttrup og muligvis Anny Winther fra Rebild, der træder ind i bestyrelsen som Venstres repræsentanter. Socialdemokraterne skal pege på tre borgmestre vest for Storebælt og tre øst for. Vest for broen er der snak om Nicolai Wammen fra Århus, Anker Boye fra Odense og Henning G. Jensen fra Aalborg, men ingen har endnu turdet sige noget helt præcist. Øst for broen er Erik Nielsen selvskrevet, og derudover nævnes Slagelses Lis Tribler og eventuelt Frank Jensen som afløser for Ritt Bjerregaard for at få København repræsenteret. Derudover er SF gået frem til tre pladser i bestyrelsen, mens De Radikale mistede deres eneste plads. 

Den endelige afgørelse træffes på KL-delegeretmødet den 18. marts. Det bliver heller ikke før denne dato, at den nuværende formand, Erik Fabrin, besvarer spørgsmålet om, hvordan han vil have det med at forsætte i rollen som næstformand. 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet