Børns Vilkår parat til at gå i retten

Mens politikere tøver med at lette muligheden for erstatningssager mod kommuner, melder Børns Vilkår sig klar til at gå ind i en sag, der kan skabe præcedens i sager om kommunale svigt.

Præcedens

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Principielt er det muligt at anlægge en erstatningssag i forbindelse med kommunale svigt over for udsatte børn. Men i praksis er der mange forhindringer. Derfor melder Børns Vilkår sig nu på banen for at hjælpe sager på vej, der kan udvikle en dansk praksis på området.
”Når der ikke er en praksis, så kunne det være godt at få en principiel afgørelse, der kan have betydning fremover og i mange andre sager.  Derfor kan vi godt forestille os at gå ind i en sådan sag for at få etableret en form for præcedens,” siger organisationens formand, Peter Albæk.
Han understreger imidlertid, at en sådan sag kan sætte et betydeligt beløb på højkant, og at det kun vil ske efter meget grundige overvejelser sammen med en kyndig advokat. Eventuelle omkostninger vil nemlig gå direkte fra nogle af organisationens andre aktiviteter.
Jan E. Jørgensen arbejder med socialret i advokatfirmaet Horten. Han kan godt forestille sig, at den slags sager kunne blive en realitet. Men det vil ikke være nogen let opgave for en advokat.

”Vi kan godt køre sådan en sag, hvis klienten har pengene, og sagen ser realistisk ud. Men når det kommer til anbringelser, så er det enormt kompliceret og svært at løfte dokumentationen, fordi loven er bygget op om individuelle skøn,” siger Jan E. Jørgensen.

 

Ingen lovændring på vej

Beløbsmæssigt vurderer Jan E. Jørgensen, at en sag kan komme til at koste 300.000 kroner, og det er ikke altid penge, som udsatte familier er i stand til at satse. Desuden er der en problemstilling omkring, hvem der skal føre sagen for barnet – forældrene, som så skal sagsøge kommunen for ikke at have fjernet børnene noget før?
De praktiske problemstillinger betyder ifølge adjunkt i socialret ved Københavns Universitet, Stine Jørgensen, at Christiansborgs politikere aktivt bør går ind og skrive erstatningsmuligheden ind i den relevante lovgivning.
Det er imidlertid ikke noget, der vækker interesse hos hverken regering eller opposition.
”Jeg synes, at det er nogle sympatiske tanker, der ligger bag erstatningstilgangen. Men jeg har ikke umiddelbart planer om at ændre loven for at hjælpe sagerne på vej. Mit primære fokus er på, hvordan vi sikrer, at borgeren får den rette hjælp fra starten,” siger socialminister Benedikte Kiær (K).

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet