Politik fra rødderne

I sidste uges åbne samråd skiftedes deltagerne til at ryste på hovedet og trække på smilebåndet over transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidts håndtering af landevejsprincippets manglende tilstedeværelse i V’s finanslovudspil. Foto: Polfoto
I sidste uges åbne samråd skiftedes deltagerne til at ryste på hovedet og trække på smilebåndet over transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidts håndtering af landevejsprincippets manglende tilstedeværelse i V’s finanslovudspil. Foto: Polfoto

Billigere færgepriser støder på grund

Færgepriserne er steget vold­somt over det seneste årti. Borgmestrene kræver politisk handling for at hjælpe de pressede øsamfund, men forhandlingerne på Chris­tiansborg er gået i hårdknude.

 vandkant

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Der er sket meget siden 7. maj 2015, hvor Hans Christian Schmidt (V) på TV SYD gav det klart indtryk af, at Venstre ville indføre landevejsprincippet, hvis de vandt regeringsmagten. Først fik Lars Løkke Rasmussen nøglerne til Statsministeriet og udpegede Hans Christian Schmidt til transport- og bygningsminister, og siden præsenterede regeringen et finanslovsudspil, hvor landevejsprincippet hverken var nævnt eller finansieret. Onsdag den 21. oktober var ministeren så indkaldt i åbent samråd af den tidligere minister på området, Magnus Heunicke, der krævede et svar på, hvorfor det forslag, som Venstre for få måneder siden bakkede op om – og endda klandrede for ikke at være ambitiøst nok – nu er taget af bordet.

Prisstigninger overalt

Behovet for billigere færger vokser. Ikke en eneste færgerute er blevet billigere de sidste ti år. Tværtimod viser tal, som indenrigsminister Karen Ellemann i et svar har givet Udvalget for Landdistrikter og Øer, at priserne på ti år i gennemsnit er steget godt 30 procent for enkeltpersoner og 56 procent for biler på de ture, hvor der er oplyst priser for alle årene. Værst ramt er Bornholm, Anholt og Samsø, hvor prisen på bilbilletterne på udvalgte ruter er steget med henholdsvis 67, 68 og 81 procent siden 2005. På Fanø, hvor indførelsen af landevejsprincippet potentielt ville betyde et prisfald fra 300-400 kroner til 83 kroner, er borgmester Erik Nørreby, der i øvrigt selv er Venstremand, skuffet over udsigten til det, han kalder et klokkeklart løftebrud fra regeringen.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Land & by

Teknik & miljø


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57