Auken ærgrer sig over for meget teori i vismandsrapport

Ny rapport fokuserer for meget på teori og for lidt på reelle problemer, mener miljøministeren

RESSOURCEKRISE

Af Redaktionen | [email protected]

Årets rapport fra det Miljøøkonomiske Råd, der udkommer i dag, er præget af, at vismændene har holdt sig på et meget overordnet og teoretisk plan. 

Rapporten beskriver et fungerende marked, hvor de stigende priser signalerer knapheden i ressourcerne, som vil give en tilskyndelse til at øge genanvendelsen.
Men virkeligheden på affalds- og ressourceområdet adskiller sig fra teorien på flere punkter.

- Vismændenes teoretiske antagelser skygger for virkelige problemer. De antager, at alle varer kan erstattes af andre varer, hvis prisen bliver for høj, men sådan forholder virkeligheden sig ikke. Der er for eksempel stadig ikke fundet alternativer til brugen af fosfor i fødevareproduktionen, og fosfor er en af de ressourcer, som vi ved, bliver en mangelvare i fremtiden, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Derimod glæder ministeren sig over, at vismændene for første gang sætter fokus på, hvor stor betydning affalds- og ressourceområdet har for Danmarks økonomi.

- De fremhæver ligesom regeringen, at mangel på ressourcer i verden kan give stigende råvarepriser. Vi skal derfor blive endnu bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald. Jeg ser rapporten, som et bidrag til en vigtig debat om ressourcer i Danmark, som regeringen også selv sætter i højsædet med den kommende ressourcestrategi, siger miljøministeren.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet