Alternativets Uffe Elbæk vil sætte de kommunale medarbejdere fri til at lave flere eksperimenter og sprede de gode ideer til andre kommuner.  
Foto: Polfoto
Alternativets Uffe Elbæk vil sætte de kommunale medarbejdere fri til at lave flere eksperimenter og sprede de gode ideer til andre kommuner.  Foto: Polfoto

Alternativet vil skabe vilde kommunale eksperimenter

Enkelte kommuner skal sættes fri til at eksperimentere i en endnu mere radikal udgave af ordningen med frikommuner. Uffe Elbæk fortæller her om Alternativets vision for kommunerne.

Nytænkning

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Uffe Elbæk har mørke rande under øjnene og synker usædvanlig dybt ned, da han sætter sig til rette i stolen. Det er dagen efter Folketingets åbningsdebat, hvor den tidligere kulturminister for De Radikale og nuværende løsgænger har været sidste mand på talerstolen.

Det er tæt på midnat efter den første åbningsdebat, siden Uffe Elbæk lancerede sit politiske projekt Alternativet. Partiets mål er at tage kampen op mod global opvarmning og ressourcespild samt at opfinde et nyt vækstbegreb og en ny politisk kultur. Men kan Uffe Elbæk svare på, hvordan kommunerne kan hjælpe med det?

- De problemer, vi sætter fokus på, er globale. Men løsningerne er lokale. Jeg er selv gammel byrådspolitiker, så jeg ved, hvor meget man kan gøre lokalt, siger Uffe Elbæk.

Ifølge Uffe Elbæk handler det om at tænke på en ny måde. At abonnere fremfor at eje, at dele fremfor at købe sit eget og at gøre den enes affald til den andens ressourcer.

Selvejende institutioner

Et af Alternativets forslag er at gøre offentlige institutioner til selvejende virksomheder, så medarbejderne får direkte indflydelse på deres egen arbejdsplads og eksempelvis bliver taget med på råd i forhold til budgetlægningen.

- Der er rigtig mange gode ideer, der lige nu ikke bliver formuleret eller taget alvorligt internt i organisationen på de kommunale arbejdspladser. For der er slet ikke en kultur, der opfordrer til, at man involverer sig for at gøre arbejdspladsen bedre, siger han.

Når en kommuneskole knækker koden til at tackle mangfoldighedsproblemer, eller når en kommune får en god løsning indenfor bæredygtig energi, skal politikerne sørge for at skalere det op, siger Uffe Elbæk. Det skal være nemmere at ændre noget i det offentlige.

Nulfejlskultur

Der er for få, der har respekt for de erfaringer, man har fra den kommunale frontlinje, og derfor ligger der meget uforløst viden derude, siger Uffe Elbæk, og det skal politikerne blive bedre til at åbne op for.

- Jeg tror faktisk, der er mange kommunale medarbejdere, der er dødtrætte af den kontrol- og effektiviseringskultur, hvor man bare får ordrer oppefra, siger Uffe Elbæk, som samtidig indrømmer, at han og de øvrige folketingspolitikere bærer en stor del af ansvaret for, at det er blevet for svært at ændre noget i det offentlige.

- Det er jo os politikere, der har gjort det rigidt. Det blev rigidt, fordi alting skulle kunne dokumenteres, og det skaber en nulfejlskultur, hvor folk er hunderædde for at eksperimentere. Man er bange for, at noget går galt og man ender på forsiden af det lokale dagblad. Vi skal tilbage til en entreprenant tilgang, siger Uffe Elbæk.

Sæt kommunerne fri

Et andet forslag fra Alternativet er at lave eksperimentalzoner - områder, hvor en eller flere kommuner får lov til at lave forsøg og skabe nye løsninger for erhvervslivet, folkeskolen, ældreplejen eller noget helt fjerde. Det skal være en mere radikal udgave af frikommunerne, siger Uffe Elbæk. Eksperimentalzonerne skal give kommunerne mulighed for at vise, at de er bedre end deres rygte.

”Jeg tror faktisk, der er mange kommunale medarbejdere, der er dødtrætte af den kontrol- og effektiviseringskultur, hvor man bare får ordrer oppefra.”

- Det er blevet til en myte, at de kommunale arbejdspladser ikke er effektive, dygtige og nysgerrige. Der er masser af gode, kommunale arbejdspladser. Men der er desværre en tendens til, man ikke tager højde for den lokale sammenhæng og lader kommunerne bestemme, hvordan de vil løse deres udfordringer med de ressourcer, de har, siger Uffe Elbæk.

Derfor vil Alternativet lave kommunale socialeksperimenter, hvor man eksempelvis afprøver strategier for at mobilisere den ressource, de ledige udgør.

Klar til lokalpolitik

Alternativet har indtil videre indsamlet halvdelen af de vælgererklæringer, der skal til for at få lov til at stille op. Derefter er kampen for at komme over spærregrænsen den sidste hurdle. Uffe Elbæk erkender, at det ikke bliver let. Derfor regner han også med, at partiet vil forsøge at komme ind i byråd landet over ved næste kommunalvalg.

- Vi kommer helt sikkert til at engagere os på lokalpolitisk plan. Vi er lige så meget en bevægelse, som vi er et politisk parti, og det ville slet ikke give mening, hvis ikke vi også var repræsenteret der. Det er jo der, aktivismen findes, siger Uffe Elbæk, og trækker paralleller til et feministisk parti i Sverige, der kæmpede for et landspolitisk gennembrud i ti år og først for alvor fik fat, da de havde etableret sig i et byråd.

Og selvom de lokale arbejdsgange er anderledes, er Alternativets visioner de samme. Det handler om bæredygtighed og om at nedbringe forbruget af knappe ressourcer og samtidig forhøje livskvaliteten.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet