Akutpenge gik til Nordvestjylland

Regeringen frigav torsdag små 190 millioner kroner til Region Midtjylland fra den såkaldte akutpulje. De fleste gik til tre nordvestjyske kommuner.

Sundhed

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Borgmestrene i Holstebro, Struer og Lemvig fik, hvad de kom efter, da de torsdag sidste uge var til møde med Region Midtjylland og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Lige knap 134 millioner kroner ud af en samlet pulje på næsten 190 millioner kroner blev øremærket til blandt andet et sundhedshus, et akuthus og lægehuse i de tre kommuner.

”Jeg kan i hvert fald sige, at vi fik det, vi havde søgt om, i Struer. Og som vestjyder er mine to borgmesterkollegaer nok enige med mig i, at vi fik en udmærket aftale,” siger Niels Viggo Lynghøj (S), borgmester i Struer.

Det var protesterne om lukningen af sygehuset i Holstebro til fordel for et nyt ’super-sygehus’ i Gødstrup, som var med til at få regeringen til at afsætte ekstra penge til akutindsatsen over hele landet. 

Pengene til de øvrige regioner blev uddelt i februar, mens puljemidlerne til Midtjylland blev holdt tilbage, indtil regeringen og DF havde sikret sig, at de nordvestjyske kommuner ville blive særligt tilgodeset. Balladen om sygehuset i Gødstrup havde tæret på begge partiers politiske opbakning i området og førte blandt andet til oprettelsen af protestpartiet Fælleslisten.

Landspolitik afgørende

Borgmestrene fra de tre nordvestjyske kommuner var inviteret med som garant for, at aftalen skulle sikre indsatsen i deres område. Det fik blandt andet Norddjurs’ borgmester, Jan Petersen (S), til at råbe op om, at der også var andre udkantsområder i regionen, som kunne have glæde af støtten.

”Jeg har bare kunnet konstatere, at der var gået landspolitik i det, og at det kunne få betydning for regionens prioritering. Vi er mindst lige så meget udkantsområde, og vores ansøgning om et sundhedshus skal ikke forbigås,” siger Jan Petersen.

Udover de 134 millioner til projekter til de tre nordvestjyske kommuner er der afsat 60 millioner til et forsøg med ­lægehelikopter samt 56 millioner kroner til andre projekter i Region Midtjylland.

”Det er vigtigt for os, at der er respekt for, at der også er lange afstande på Djursland og i Ringkøbing-Skjern. Men det her er jo en del af en finanslovsaftale, hvor særligt Dansk Folkeparti ønskede ekstra fokus på nordvest,” siger den midtjyske regionrådsformand, Bent Hansen (S).

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet