Aarhus overvejer asyl til Muammar Gadaffi

Aarhus Kommunes byråd overvejer at bruge den aarhusianske friby-ordning til at tilbyde den libyske diktator asyl i Smilets By, bekræfter borgmester Nicolai Wammen. Men det møder skarpe fordømmelser fra både regeringen og byrådskolleger.

Aprilsnar

Af Morten Okkels | [email protected]

Et politisk flertal i Aarhus Kommune hælder nu til, at kommunen skal tilbyde asyl til Muammar Gadaffi i et forsøg på at stoppe opgøret i Libyen, bekræfter flere kilder over for Kommunen i dag fredag.

Asylet er angiveligt muligt med Aarhus Kommunes deltagelse i friby-ordningen, der tillader, at en kommune kan uddele en enkelt opholdstilladelse årligt uden om Integrationsministeriet. Ordningen er oprindelig tiltænkt forfulgte forfattere, men Aarhus’ borgmester er umiddelbart indstillet på at tænke nyt:

”Gadaffi er en skrækkelig diktator,” understreger Nicolai Wammen: ”Men hvor fantastisk ville det ikke være, hvis vi i Aarhus kunne gøre vores for at bringe striden til ophør. Som en moderne storby i en globaliseret verden vil vi gerne overveje vores bidrag til fred og frihed på internationalt plan, selv hvis det betyder at tage imod en slyngel som ham.”

De nødvendige forhandlinger i byrådet er planlagt til senere i april måned, men derfor holder Wammens politiske modstandere sig ikke tilbage fra en klar fordømmelse af planerne.

”Jeg er dybt rystet over Nicolai Wammens udmeldinger. Måske han skulle overveje sine forbundsfæller nøje, og så lige huske på, han jo ikke er landspolitiker,” skriver en chokeret integrationsminister Søren Pind (V) på sin Facebook-profil.

Heller ikke hos de borgerlige i byrådet er der begejstring at spore.

”Wammens holdning skriger til himlen,” udtaler gruppeformanden for Venstre i Aarhus, Bünyamin Simsek, som også har et personligt forhold til konflikten, da han selv kommer fra en familie af nordafrikanske beduiner, der drog til Danmark i 80’erne:

”At belønne denne modbydelige diktator er blot endnu et eksempel på, at det ræverøde flertal trækker deres forskruede holdninger ned over kommunen,” raser Bünyamin Simsek.

Nicolai Wammen er sammen med Venezuelas præsident Hugo Chavez den første ledende politiker på verdensplan, der åbner op for muligheden for at modtage Gadaffi, hvis han vælger – og er i stand til – at flygte fra Libyen.

Der er foreløbig ingen indikationer af, om Gadaffi ønsker at tage imod tilbuddet, men kilder på rådhuset peger på, at han i givet fald placeres efter samme principper som de forfulgte forfattere. Det vil typisk indebære en tre- eller fireværelses lejlighed på Viborgvej tæt ved Den Gamle By.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet