Aalborg forpæner sig gevaldigt

Kultur

Af Redaktionen | [email protected]

Nordjyllands hovedstad Aalborg er en af landets største byer, og det forpligter vel egentlig også lidt i forhold til byens udseende. Ikke at det altid har kunnet ses på byen og dens skiltnings- og facadekultur, men i dag er det heldigvis blevet anderledes. Aalborg har virkelig taget sig sammen og har gennem det sidste årti eller halvandet mange steder fået ryddet gevaldigt op i facadekulturen, dog stadig ikke i den vigtige og meget fine gennemfartsgade, funkisgaden, 30’er-gaden Vesterbro. Her trænger i den grad. Men ellers er der meget at glæde sig over, ikke mindst i ankomstgaden, hvis man kommer med tog, Boulevarden.

Tilbage til det oprindelige

Boulevarden er den, der løber fra stationsbygningen til lige før Jens Bangs Stenhus. Her er der de seneste år blevet ryddet op, så gaden næsten ikke er til at kende igen. Det er til 100 procent de samme gamle huse, men deres understel eller stueetagen har gennemgået en gevaldig forvandling eller rettere tilbageføring til det oprindelige, forestået af kommunens afdelingsarkitekt Thina Wallin og hendes medarbejdere. Hvilket betyder, at det at ankomme til Aalborg per tog er blevet en fornøjelse. Så snart man stiger ud af toget og forlader banegårdsbygningen, møder man god bygningskultur og pæn og diskret skiltning. Husene er med andre ord kommet ned at stå på jorden igen. Al grimheden og påklistringen er skællet af, og husenes oprindelige er blevet synligt igen. Ikke kun hos sportsbutikken og farvehandleren, men også hos urmageren og tøjbutikken Liberty. Granit og mursten er kommet frem igen, vinduerne har fået den oprindelige højde tilbage. Imellem tiden var mange af dem blevet formindsket til små fladskærmslignende vinduer i en tredjedel af den oprindelige størrelse. Det er nu forandret til ren fornøjelse og samtidig klædelig udvist respekt for husene arkitektur. Man sælger ikke mere, fordi man er grim, tværtimod. Det har de endelig indset i Aalborg.

Væk med tilklistring

Men også andre af Aalborgs midtbygader har fået en omgang. Det gælder bl. a Algade, Bredgade, Østerågade, Bispensgade, Vesterå og Gravensgade. Alene i Algade var det en kæmpe forbedring at se tøjhuset Vagn Larsen skrue ned for blusset. Hele tre etager var pakket ind i utidig skiltning, men efter renoveringen blottede der sig et helt og ordentligt hus, med kun diskret skiltning i form af enkeltsiddende bogstaver i stedet for store plamageskilte. I Bispensgade er det samme melodi: at skrue ned for den æstetiske larm og finde tilbage til husene, ikke mindst hos Matas og flere af tøjbutikkerne. Og det samme igen i Gravensgade, hvor flere af husene er ganske rigt udstyret fra starten og ikke har godt af stor ligegyldig tilklistring. Når først man har taget fat et par steder, begynder den gode trend ofte at brede sig. Den med, at det gode eksempel smitter af, gælder virkelig her.

Aalborg har en smuk domkirke, et smukt slot ud til fjorden, et pragtfuldt gammelt posthus tegnet af Hack Kampmann, et tilsvarende fint toldkammer tegnet af samme arkitekt, et fint gammelt teater, en fin stationsbygning og frem for alt det smukke gamle og meget store Jens Bangs Stenhus fra 1624 – med apotek i stueetagen. Tæt ved ligger det gamle, gule rådhus. Men også nyt er føjet til, ikke mindst langs havnefronten. Her lægger man især mærke til det nye Utzon-hus, der er et monument over arkitekten Jørn Utzons livsværk.

Men tilbage til hovedfærdselsåren gennem byen, Vesterbro. Den gade trænger i den grad til en gennemgribende facade- og skiltningsrenovering. Det er synd og skam, at de smukke funkishuse de fleste steder er smurt ind i ligegyldigt skidt og møg. Det kan gøres meget bedre, som for eksempel ved gadens apotek. Så kom bare i gang ... det er indkørslen til byen fra både nord og syd … og den fås ikke magen til noget andet sted i landet.

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet