Det er det her, mange børn og voksne længtes efter. Svømmehallerne har været lukket under corona, og det har fået mange til at melde sig ud af en svømmeforening.
Det er det her, mange børn og voksne længtes efter. Svømmehallerne har været lukket under corona, og det har fået mange til at melde sig ud af en svømmeforening.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

89.000 færre dyrker idræt i en forening

Coronanedlukningen har ramt indendørsidrætten hårdt. Det er især børnene, der er meldt ud eller aldrig kommet i gang. Tennis og golf klarer sig godt.

breddeidræt

Af Ritzau | [email protected]

2020 var et hårdt år for landets idrætsforeninger. Haller, baner og omklædningsrum stod coronatomme mange måneder, og det satte sit tydelige aftryk i medlemstallene.

En opgørelse fra Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) viser et samlet tab på 89.613 medlemmer. Det svarer til en tilbagegang på næsten fire procent.

Ifølge DGI-formand Charlotte Bach Thomassen er en del af forklaringen den store usikkerhed om, hvornår der igen blev åbnet for idrætten. Det har især betydet, at mange børn er meldt ud eller aldrig kommet i gang.

- Der er ingen tvivl om, at der har været forældre, der har tænkt, at så melder vi ikke børnene ind i år.

DIF-formand: Bekymrende

Formand i DIF Niels Nygaard kalder tallene for bekymrende for "både vores fysiske, mentale og sociale sundhed".

- Nu skal vi sætte al kraft ind på, at børn, unge og voksne vender tilbage til aktive fællesskaber, udtaler han i en pressemeddelelse.4

  Der er ingen tvivl om, at der har været forældre, der har tænkt, at så melder vi ikke børnene ind i år.

Det er især indendørs idrætsgrene som svømning, gymnastik og håndbold, der er hårdt ramt af tilbagegangen. Eksempelvis har gymnastikforeningerne haft en tilbagegang på 29.000 medlemmer.

Og det risikerer at blive værre endnu, for tallene dækker kun over den første nedlukning. De nuværende restriktioner kan først læses om et år, når tallene for 2021 er klar.

Kommuner og idræt må samarbejde

Også fodboldklubberne må holde for. De har mistet 18.584 medlemmer, hvilket svarer til et fald på 5,65 procent fra 2019. 95 procent af de spillere, som er stoppet, er børn og unge under 18 år, siger Bent Clausen, der er næstformand i DBU.

- Der har været flere måneder i løbet af 2020, hvor det simpelthen ikke har været muligt at afvikle diverse fodboldrækker på grund af restriktioner, og vi ved, at forældre har holdt deres piger og drenge hjemme på grund af bekymringer for smitterisiko.

Tallene viser også, at det især er de sårbare og udsatte, der er faldet fra under nedlukningen, herunder børn i udsatte boligområder.

Derfor er der behov for, at kommuner og idrætsforeninger sammen tager hånd om dem, der har ekstra behov for støtte og motivation, siger DGI-formand Charlotte Bach Thomassen.

For eksempel i projektet "Bevæg dig for livet", der er et samarbejde mellem DGI, DIF, kommuner, Nordea-fonden og TrygFonden om at få flere ind i aktive fællesskaber.

- Ellers risikerer vi, at coronakrisen udvikler sig til en langvarig sundhedskrise med en tung social slagside.

Tennis og golf er undtagelser

Mens der er tilbagegang i langt de fleste sportsgrene, er der også enkelte lyspunkter. Særligt tennis og golf, der var blandt de første til at åbne i foråret 2020, kom ud af året med medlemsfremgange.

- På nogle måder har corona gjort tennissporten mere attraktiv, fordi der er god afstand indbygget i sporten, siger Mogens Spangenberg, der er landsformand for DGI Tennis.

I øjeblikket er det ikke muligt at dyrke indendørs idræt. Børn op til 18 år har dog udsigt til at komme i gang fra den 21. april, mens de voksne ifølge gen-åbningsplanen følger efter den 6. maj.

Udendørsidrætten kom så småt i gang den 1. marts.

Så mange medlemmer er væk

Eksempler på idrætsgrene. Første tal viser antal medlemmer i 2020. Tal i parentes viser tilbagegang fra 2019 til 2020:

  • Fodbold: 321.222 (-19.729)
  • Gymnastik: 274.103 (-28.699)
  • Svømning: 224.757 (-17.778)
  • Fitness: 172.683 (-10.569)

Sådan ser den samlede tilbagegang for DGI og DIF ud regionalt:

  • Hovedstaden: 619.749 (-10.132)
  • Midtjylland: 555.153 (-18.471)
  • Nordjylland: 231.954 (-13.165)
  • Sjælland: 316.276 (-19.413)
  • Syddanmark: 488.316 (-27.71)

Kilder: DGI, DIF, Bevæg dig for livet

Børn & unge

Kultur

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet