Vindenergi skal lagres i gasnet

Tyske energigigant vil lagre overskydende strøm fra vindmøller i brint. Danmark er allerede langt på området

energi

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Under titlen Power-to-gas vil tyskerne ved hjælp af canadisk teknologi bygge et pilotanlæg i Falkenhagen i det nordøstlige Tyskland, hvor man vil lagre overskydende vindstrøm i det tyske gasnet. Det skriver Ingeniøren.

Gennem elektrolyse vil E.ON omdanne energien i strøm til brint, der siden skal føres ud i gasnettet. Formålet er at undgå flaskehalse i elsystemet, for hvis strømmen fra møllerne på denne måde i en ny form kan lagres, kan møllerne nemlig producere løs uden at skabe flaskehalsproblemer.

Falkenhagen-anlægget skal producere 360 normalkubikmeter brint på en time fra 2 MW vindenergi. Over en 24 timers periode vil man kunne lagre mere end 30 MWh energi. Det oplyser Hydrogenics, der skal levere en række komponenter og ydelser på brint-delen af projektet, til Ingeniøen.

Ifølge Ingeniøren ser E.ON power-to-gas som en teknologisk nøgle til at kunne lagre overskydende strøm fra det stigende antal sol- og vindkraftanlæg i Tyskland. I dag får tyskerne omkring 20 procent af deres strøm fra vedvarende energikilder, men har ambitioner om 50 procent i 2030.

Demonstrationsprojektet løber frem til 2015, og første produktion ventes fra 2013.

Når det blæser
Dansk Fjernvarme oplyser, at man i Danmark allerede er langt i den sammenhæng, da vi lagrer vindenergi til senere brug i fjernvarmenettet ved hjælp af såkaldte el-patroner.

Dansk Fjernvarme beklager, at de gældende afgiftsregler stort set gør det umuligt at bruge en stor varmepumpe, som ellers er mere effektiv. 

Elpatronerne er kædet sammen med Energinet.dks system, som sikrer mod overløbsel i elnettet og dermed mod nedbrud. Når det blæser meget, er der som regel ikke et tilstrækkeligt stort behov, så den producerede vindmølle-el kan udnyttes optimalt. Meget af den sælges rigtig billigt til udlandet, fordi mekanismerne fungerer således, at når det blæser, så bliver der større udbud end efterspørgsel, og dermed falder prisen.

Prisen styrer, hvornår fjernvarmeværker med elpatroner tænder og gemmer vindenergi som varme i akkumuleringstankene, så energien kan udnyttes på et senere tidspunkt, når forbrugerne har behov for varme og varmt brugsvand.

Energi & forsyning

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet