”Velfærdsrettighederne er stadig vores politik”

Efter Kommunen havde lavet det første interview med Nick Hækkerup (S), tog avisen igen fat i næstformanden for at prøve at finde hoved og hale i udmeldingerne om et velfærdsregnskab.

Interview

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Vi talte med dig forleden, men nu er vi blevet mere forvirrede, efter vi har set Mette Frederiksen (S) udtale, at I ikke går til valg på de her velfærdsrettigheder. Går Socialdemokraterne til valg på velfærdsrettigheder eller ej?

Man bliver selvfølgelig nødt til at stemme det af med de muligheder, der er for at realisere dem. Og den økonomiske situation er en helt anden nu, end da vi præsenterede dem.

Så de skal realiseres, men først, når der er penge til det?

Hvis du med ”går til valg på” mener, at der så er garanti for, at en kommende S- og SF-regering vil gennemføre det, så går vi ikke til valg på det. Men hvis du mener, at det er noget som vi, hvis der bliver mulighed for det, vil bevæge os i retning for at realisere, så er det sådan, det er.

De 29 velfærdsrettigheder er stadig vores politik, men det er ikke noget, vi kan love at gennemføre, fordi den politiske virkelighed er, at der er økonomisk smalhals de kommende år.

Er velfærdsregnskabet så noget, som I går til valg på?

Ja.

Men hvad skal det velfærdsregnskab så baseres på, hvis det ikke er de her velfærdsrettigheder, som det oprindelig indeholdt?

Der vil være både lokale og nationale velfærdsrettigheder. En enkelt kommune skal definere de velfærdsrettigheder, som man finder relevante, så borgerne ved, hvad man kan forvente af sin kommune. Det er en forventningsafstemning, der skal foretages. Hvis jeg var borgmester, så ville jeg gøre det i dialog med borgerne, men det må man selv finde ud af byråd til byråd. Og så vil der være nogle nationale ting.

Hvad er det for nationale ting?

Det ved jeg ikke, som jeg sidder lige nu her i min bil på en parkeringsplads i Farum på vej ind til et valgmøde. Der bliver jeg nødt til at have fat på mine papirer, hvis vi skal slå søm i den del af det.

Men hvad er det for nationale tiltag, som det kunne indeholde? Det er jo relevant for kommunerne at vide, hvad det konkret kan være for ting, som de vil kunne måles på.

Tro mig, det skal de nok få at vide.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet