Søren Pape Poulsen (K) ønsker ikke at udtale sig om sagen, da han ikke længere er ansvarlig for kommunens dispositioner.
Foto: Jens Henrik Daugaard / Polfoto
Søren Pape Poulsen (K) ønsker ikke at udtale sig om sagen, da han ikke længere er ansvarlig for kommunens dispositioner. Foto: Jens Henrik Daugaard / Polfoto

Styrelse er betænkelig ved Papes stadionsponsorat

Konkurrencestyrelsens hypotese er nu, at der var tale om konkurrenceforvridende støtte, da daværende borgmester Søren Pape (K) i 2011 trumfede en sponsoraftale med Viborg FF igennem. I sidste ende kan sponsoratet kræves ophævet og støtten tilbagebetalt.

Foldbold for folket

Af Morten Munkholm | [email protected]

Solgt for billigt, købt for dyrt. I en ‘meddelelse om betænkeligheder’, som Kommunen har fået aktindsigt i, skriver Konkurrencestyrelsen, at de nu arbejder udfra en hypotese om, at Viborg Kommune har ydet konkurrenceforvridende støtte ved først at sælge stadionnavnet under markedspris til Viborg FF i 2010 og efterfølgende købe det langt dyrere gennem Energi Viborg i 2011.

- Vi er ikke derhenne, hvor vi er klar til at afgøre sagen endnu. Meddelelsen skal altså ikke ses som et udkast til en afgørelse, men som et udtryk for de betænkeligheder, vi arbejder med at underbygge, forklarer kontorchef i Konkurrencestyrelsen Søren Bo Rasmussen.

”Personligt stiller jeg mig undrende overfor Konkurrence­styrelsens betænkeligheder og er ikke enig med dem i deres betragtninger.”

Styrelsens hypotese er tilmed, at der også var tale om ulovlig støtte, da Energi Viborg gentegnede sponsoratet i 2014, og de har nu bedt Statsforvaltningen om at undersøge mulighederne for i sidste ende at kræve sponsoraftalerne ophævet og støtten tilbagebetalt.

- Det er standardprocedure i konkurrencesager, at vi gør opmærksom på vores betænkeligheder. Nu har kommunen så mulighed for at fremlægge deres argumenter overfor os, inden der skal træffes en afgørelse, siger Søren Bo Rasmussen.

Sportslig fordel

Økonomi- og Erhvervsudvalget i Viborg Kommune skal behandle Konkurrencestyrelsens betænkeligheder på et møde onsdag, hvor de skal beslutte, hvordan de vil forholde sig til henvendelsen.

- Personligt stiller jeg mig undrende overfor Konkurrencestyrelsens betænkeligheder og er ikke enig med dem i deres betragtninger, skriver borgmester Torsten Nielsen (K). Han vil derfor anbefale, at kommunen gør indsigelse mod styrelsens hypotese.

Som Kommunen skrev i november, har en uvildig skønsmand vurderet, at markedsprisen kun var cirka det halve af, hvad Viborg Kommune fik det kommunalt ejede Energi Viborg til at betale for stadionnavnet. Han konkluderede, at handlen havde været dårlig for kommunen og fordelagtig for Viborg FF. Konkurrencestyrelsen vurderer i sin meddelelse, at Viborg FF på den måde kan have haft en fordel i forhold til andre klubber i 1. division, da de med den økonomiske indsprøjtning undgik et underskud og derefter formåede at rykke op i Superligaen.

- Jo flere penge en klub har til rådighed til for eksempel spillerindkøb, jo mere succes kan klubben få sportsligt, hvilket igen vil have en positiv afsmittende effekt på klubbens omsætning inden for de forretningsområder, hvor klubberne er aktive, står der blandt andet.

Ifølge Konkurrenceloven kan styrelsen udstede påbud om, at støtte betales tilbage til statskassen. Sådan et påbud har efter Kommunens oplysninger kun været set i én tidligere sag, som drejede sig om Hellers Yachtværft i Tårnby Kommune. Her endte sagen dog i Sø- og Handelsretten, som afgjorde, at Konkurrencestyrelsens arbejde ikke havde været gjort ordentligt, og tilbagebetalingen blev dermed annulleret.

- Det er bestemt ikke en type sager, vi har hver dag, og før vi går ud og kræver penge tilbagebetalt, skal vi selvfølgelig være ganske sikre på, at det er en afgørelse, der holder, fortæller kontorchef Søren Bo Rasmussen med henblik på Viborg-sagen.

Styrelsen kan dog ikke udskyde afgørelsen alt for længe, da muligheden for at kræve støtte tilbagebetalt forældes fem år, efter støtten er blevet udbetalt. Et forhold, der gjorde, at den ulovlige støtte fra Farum-sagen heller ikke kunne kræves tilbagebetalt.

Til oktober i år vil det være fem år siden, at byrådet stemte for Energi Viborgs køb af stadionnavnet fra Viborg FF, som et år forinden havde købt det af kommunen. Daværende borgmester og nuværende formand for De Konservative, Søren Pape, ønsker ikke at udtale sig om sagen, da han ikke længere er ansvarlig for kommunens dispositioner.

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet