SF: København skal opgive investeringer i tobaksindustrien

SF’s sundheds- og omsorgsborgmester i København vil stille forslag om at sortliste investeringer i tobaksselskaber. Andre kommuner kan være på vej.

Investeringer

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Det skal være slut med kommunale investeringer i cigaretter og andet tobak. I hvert fald i København. Det siger SF’s sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, efter avisen Kommunen har afdækket, at København og flere andre af landets største kommuner investerer i tobaksselskaber.
”Jeg mener ikke, at Københavns Kommune skal blive ved med at støtte en virksomhed, der koster så mange menneskeliv. Derfor vil SF stille forslag om, at vi sætter tobaksvirksomheder på negativlisten næste gang, vi vedtager vores investeringsstrategi,” siger Ninna Thomsen med henvisning til kommunens såkaldte ’sortliste’ over virksomheder, som kommunen ikke vil investere i.
Mens København har investeret over tre millioner kroner i selskabet British American Tobacco, så har Frederiksberg, Odense og Horsens Kommune investeret henholdsvis en kvart million, tre millioner og en million kroner i lignende selskaber. Det viser en stikprøve blandt en række af landets største kommuners investeringer, som avisen Kommunen har foretaget.

Kan gøre en forskel
Også i Frederiksberg og Horsens vil der nu blive set på, om tobaksselskaber skal udelukkes fra de kommunale investeringsporteføljer.
”Det må vi få undersøgt nøjere. Og i det omfang vi investerer i tobaksindustrien, så er det da noget, vi er nødt til at få med på listen over firmaer, som vi ikke har lyst til at investere i og støtte. For det er jo slet ikke i harmoni med den indsats vi har for rygestop,” siger formanden for Frederiksbergs omsorgs- og sundhedsudvalg, Flemming Brank (K) til avisen Kommunen.
Flere kommuner er netop nu ved at revidere deres investeringspolitik set i lyset af den seneste tids mediehistorier om penge, der er gået til at købe obligationer af mere eller mindre diktatoriske regimer i Afrika.
”Her er vi blevet bevidste om, at man godt kan være med til at gøre en forskel, hvis man er opmærksom på de her ting. Og jeg vil nu arbejde for, at vi også får set på, om tobaksselskaber er noget, vi ønsker at støtte,” siger formanden for Horsens Kommunes sundhedsudvalg, Charlotte Juhl Andersen (R) til avisen Kommunen.
Odenses borgmester, Anker Boye (S), har ikke ønsket at udtale sig om sin kommunes million-investeringer i tobaksselskaber.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet