Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Regioner løber ingen risiko ved tour-start

Belært af Eurovision-skandalen har Region Hovedstaden sørget for at holde sig ude af det konsortium, der skal stå for Tour de France-afviklingen. Fem kommuner og staten må tage sig af en eventuel ekstraregning for cykelfesten.

Brændt barn

Af Morten Munkholm | [email protected]

Allerede lang tid inden det overhovedet er besluttet, om en start på Tour de France kommer til Danmark, er der sat nøje ord på, hvem der står med regningen for arrangementet i sidste ende.

Region Hovedstaden har nemlig gjort sit for at holde sig ude af det konsortium, som skal stå med ansvaret for den samlede økonomi i projektet. I et brev fra slutningen af november skriver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) således til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V):

- Region Hovedstadens eventuelle bidrag sker under forudsætning af, at Region Hovedstaden ikke bærer en økonomisk risiko, der ligger ud over det eventuelle bidrag til konsortiet, som regionsrådet beslutter på sit møde i februar.

Og i sit svar fra 9. december skriver Troels Lund Poulsen tilbage, at han deler regionsrådsformandens ønske om, at det danske værtskab sker inden for ‘klare økonomiske rammer’.

I den hensigtserklæring, der danner grundlag for samarbejdet om at tiltrække Tour de France, står det klart, at ingen af de tre regioner, der tilsammen vil bidrage med 15 millioner kroner, skal være en del af konsortiet bag. Dermed hæfter regionerne heller ikke for nogen økonomisk risiko i sidste ende.

- Da jeg hørte om arrangementet, så tænkte jeg: Er det nu Eurovision om igen? Så begyndte jeg at ryste på benene, for er det så 40 millioner, eller hvad kan det ende med at koste os denne gang? Men jeg blev meget rolig, da jeg læste, at vores økonomiske engagement er på otte millioner og ikke en krone mere. Bum basta, sagde regionsrådsmedlem Abbas Razvi (R), da Region Hovedstaden i februar vedtog at støtte projektet.

Solidarisk hæftelse

Det bliver i sidste ende staten og de kommuner, der danner konsortiet, som skal hæfte ‘solidarisk, ubegrænset og direkte for konsortiets forpligtelser’. Og fordelingen af en eventuel ekstraregning vil blive delt ud efter, hvor mange penge man smider i konsortiet fra start.

- De juridiske rammer om det her er helt afklaret, for der må ikke efterfølgende kunne sættes spørgsmålstegn ved konstruktionen, fortæller overborgmester Frank Jensen fra Københavns Kommune, som i forbindelse med Eurovision modtog en del kritik.

Social- og Indenrigsministeriet arbejder fortsat på en udtalelse om, hvorvidt den støtte, kommunen ydede til det store Melodi Grand Prix, var for stor. I forbindelse med Tour de France har Frank Jensen derfor bedt Erhvervs- og Vækstministeriet om at godkende buddet på 90 millioner kroner på forhånd.

- Det må ikke være sådan, at vi efterfølgende står i en situation, hvor staten eller konkurrencemyndighederne kaster sig over dem, der har påtaget sig at lave det her event. Det har vi desværre oplevet tidligere, siger overborgmesteren.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet