Projekt skal fremme energiplanlægning

Projektorganisationen Gate 21 går i spidsen for at opbygge erfaringer med strategisk energiplanlægning i kommuner.

Fossilfri

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Mens vi venter på staten, har en række kommuner lagt sig i selen for selv at opbygge flere erfaringer med såkaldt strategisk energiplanlægning. Det sker i regi af projektorganisationen Gate 21, der netop nu er i fuld gang med at etablere et samarbejde mellem kommuner, forskere og private aktører, som de kommende år skal arbejde for at skabe konkrete erfaringer med fremtidens energiplanlægning.

”Det er jo et nyt område, som kan være med til at fremme udviklingen af et bæredygtigt samfund og grøn vækst. Og vi mener, at vi med Gate 21 som platform kan være med til at løfte opgaven med at få skabt mere erfaring,” siger Jacob Fink Ferdinand fra Gate 21.

Projektet med strategisk energiplanlægning vil både fokuserer på at koordinerer indsatsen på tværs af kommunerne, og mellem kommuner, private aktører og relevante forskere.

 Indtil videre er Købehavn, Ballerup og Roskilde Kommuner med i projektet sammen med forskere fra universiteterne i Aalborg og Roskilde.

Det svære samarbejde

For Kasper Ullum fra Ballerup Kommune er strategisk energiplanlægning først og fremmest er spørgsmål om fremadrettet at sikre, at kommunens energiforsyning fungerer bedst muligt under hensynstagen til miljø og klima. 

Men fordi strategisk energiplanlægning stadig er en relativt ny tankegang, og det stadig er uklart, hvad kommunerne rent faktisk kommer til at stå for, så er det væsentligt at komme i gang med at få opbygget nogle erfaringer.

”Det er særligt presserende, når det kommer til samarbejdet på tværs af kommuner. Både når det kommer til at få afvejet de forskellige politiske ønsker, så man tager hensyn til alle. Men så også i forhold til de mange fjernvarme-konger, der sidder rundtomkring, og måske ikke alle er lige begejstret for kommunernes planlægning,” siger Kasper Ullum.

Gate 21-projektet om strategisk energiplanlægning er stadig under opstart, og er fortsat åbent for andre interesserede kommuner, organisationer og private aktører.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet