Lange ventetider på coronatest har presset så mange skoler og institutioner i knæ på personalefronten, at dagtilbud eksempelvis kan blive nødt til at lukke eller tage imod færre børn, vurderer Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening, Bupl.
Lange ventetider på coronatest har presset så mange skoler og institutioner i knæ på personalefronten, at dagtilbud eksempelvis kan blive nødt til at lukke eller tage imod færre børn, vurderer Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening, Bupl.
Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Pædagogisk personale vil foran i testkøen

Mange institutioner har nået en kritisk grænse for, hvor tyndt personalet kan smøres ud, mener skoler og dagtilbud.

testkø

Af Ritzau | [email protected]

Med snotsæsonen lige om hjørnet i daginstitutioner og skoler frygter personalet at blive lagt helt ned af lange ventetider på coronatest og svar.

Derfor beder de i et brev til flere ministre om, at deres ansatte kommer foran i køen til en test for coronavirus. Ligesom mange sundhedsansatte og andre med samfundskritiske funktioner kan, skriver Jyllands-Posten.

Pædagogernes fagforening, Bupl, står bag brevet i fællesskab med Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Lederforeningen i Bupl.

Når ansatte snøfter eller hoster, ryger de ud af vagtplanen og sendes hjem, til de er blevet coronatestet. Men ventetiderne på test er lange, og derfor er en række medarbejdere sat ud af spillet i mange dage.

- Vi har mange steder nået en kritisk grænse for, hvor tyndt vi kan smøre det faglige personale ud, skriver de i brevet.

Brevet er stilet til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Elisa Rimpler, der er formand for pædagogerne, har fået mange tilbagemeldinger fra ledere af daginstitutioner, som har svært ved at få vagtskemaerne til at hænge sammen.

- Lederne nærmest river sig i håret, fordi mange personaler er hjemme, siger hun til Ritzau.

Opstramning påkrævet

Efteråret står for døren med snot og hoste, som let kan forveksles med coronasymptomer, så Elisa Rimpler forventer, at problemet snart bliver værre.

- Det kan betyde, at resten af arbejdsmarkedet ikke kan fungere. Hvis daginstitutioner skal holde lukket, bliver forældre nødt til at finde et alternativ, så de selv kan passe deres arbejde.

Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, har sammen med fagforbundet FOA, der organiserer blandt andet sosu-assistenterne, for få dage sinde været ude med en lignende appel.

  Det handler ikke om at stå i vejen for de syge. Men at det personale, der får hjulene til at dreje rundt i sundhedsvæsenet, hurtigt får en afklaring på, om de er smittede eller kan arbejde.

- Coronaen breder sig nu igen. Vi er derfor nødt til at stramme op på de aftaler, der er lavet hen ad vejen, om hvem der testes og hvor hurtigt, siger hun til Ritzau.

- Det handler ikke om at stå i vejen for de syge. Men at det personale, der får hjulene til at dreje rundt i sundhedsvæsenet, hurtigt får en afklaring på, om de er smittede eller kan arbejde, siger Grete Christensen.

Ikke alle har samme behov

Formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann har samme problem for sine sosu-medlemmer, som passer de ældre og dermed mere udsatte samfundsgrupper.

- Derfor skal vi nok også lige passe på med nu, hvor der er pres på testcentrene, at ikke alle mulige faggrupper mener, at de har kritiske funktioner og skal have et særligt fast track til test og svar.

Sundheds- og Ældreministeriet peger på, at Danmark er blandt de lande, der tester mest i forhold til indbyggertal. Lige nu testes omkring seks procent af befolkningen i løbet af en uge, og kapaciteten udbygges fortsat.

Per Larsen, som er sundhedsordfører for De Konservative, mener, at det giver god mening, at faggrupper som pædagoger og lærere kan komme foran i køen. SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, siger derimod, at det ikke løser problemet at give nogle fortrinsret frem for andre.

Danmarks smittetal boomer igen

  • Der blev onsdag påvist 558 nye smittetilfælde i Danmark indenfor det seneste døgn
  • Det er anden gang på kort tid, at der er registreret flere end 500 nye smittetilfælde på én dag under coronaudbruddet.
  • Antallet af smittede skal ses i lyset af, at antallet af test er mangedoblet sammenlignet med foråret.
  • Antallet af indlagte ligger nogenlunde stabilt på 78, hvilket er én færre end tirsdag. Antallet er dog tredoblet siden starten af september.
  • Af de indlagte er 20 på intensiv, hvoraf fem i respirator.
  • Danmark har registeret 643 døde med virusset siden marts.
  • Alene det seneste døgn er der kommet svar på 57.707 test. Samlet er der taget 3,5 millioner test i Danmark siden slutningen af februar.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Arbejdsmarked

Børn & unge

Social & sundhed

Tilmeld dig nyhedsbrevet