Oppositionen: Kommunerne bør have kompensation for rod i SKAT

Nye krav om kompensation til kommunerne efter Statsrevisorernes skarpe kritik af SKATs manglende inddrivelse af gælden til det offentlige.

økonomi

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Det er urimeligt, at kommunerne sidder med regningen for borgernes stigende gæld  til det offentlige. Derfor skal der findes en kompensationsordning.
Det krav lyder med fornyet styrke, efter at Statsrevisorerne har udtalt skarp kritik af SKATs manglende inddrivelse. I november 2005 blev kommunernes gældsinddrivelse lagt ind under SKAT, og siden da er gælden mere end fordoblet til nu 7 milliarder kroner.
”Hvis jeg skal tage min kommunekasket på, så må jeg jo sige, at vi i kommunerne ikke får vores penge, fordi regeringen med omlægningen af inddrivelsen har lavet et halvt stykke arbejde. Og der mener jeg, at kommunerne må kompenseres på en eller anden måde,” siger statsrevisor Manu Sareen, som også er valgt ind i borgerrepræsentationen i København for De Radikale.
I Folketinget har Socialdemokraterne foreslået, at inddrivelsen enten lægges tilbage til kommunerne, eller at kommunerne bliver kompenseret for de manglende indtægter.

Kompensation eller ej

”Vi har fremlagt to beslutningsforslag, der kan hjælpe kommunerne ud af den her kattepine. Men det vil regeringen ikke være med til, og det fatter vi simpelthen ikke noget af,” siger Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn.
Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) mener ikke, kompensation til kommunerne er den rette vej frem.
I stedet henholder han sig til økonomiaftalen mellem KL og regeringen.  Her lover regeringen en styrket indsats overfor de mindre krav – for eksempel de meget omtalte parkeringsafgifter – samt en lovstramning, der skal sikre, at man ikke kommer bagud med betaling af underholdsbidrag.
”Vi har lavet en aftale med KL, som vi skal levere på, og det gør vi,” siger Troels Lund Poulsen.
“Nu vil vi følge området tæt i en periode, og hvis der kommer udfordringer undervejs, er de til for at blive løst,“ fortsætter han.
KL er tilfreds med aftalen, som løber frem til marts næste år, oplyser økonomidirektør i KL Jan Olsen.
“Vi mener, at de initiativer, der er taget her, i væsentlig udstrækning vil være med til at afhjælpe problemet. Og ellers må vi jo fastholde diskussionen,“ siger han .
Socialdemokraterne mener imidlertid ikke, løsningen ligger ligefor: “Og så står vi i en fuldstændig fastlåst situation, hvor kommunerne ikke har andre muligheder end at spare. Det er en helt urimelig situation at bringe dem i,” siger Rasmus Prehn.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet