Ny aftale om mindre bøvl

En ny aftale om mindre bureaukrati på beskæftigelsesområdet kommer lang tids kritik i møde. Det betyder blandt andet, at ledige ikke længere skal i aktivering, hvis de har et job på hånden. 

Bureaukrati

Af Redaktionen | [email protected]

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en aftale, der skal nedbringe mængden af bureaukrati i beskæftigelsesindsatsen på jobcentre, kommuner, virksomheder og a-kasser.

”Med aftalen har vi taget et godt første skridt i den nødvendige afbureaukratisering på beskæftigelsesområdet,” siger arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard fra De Radikale i en pressemeddelelse.

For eksempel skal ledige, som begynder på et nyt job inden for seks uger, ikke længere skal møde op til samtaler på et jobcenter, ligesom de ikke risikerer at blive sendt i aktivering. Det samme gælder sygedagpengemodtagere, som er meldt raske og på vej tilbage i job. 

Aftalen gør også op med en anden meget kritiseret regel - nemlig reglen om, at ledige skal søge et bestemt antal job. Hidtil har det været et krav, at jobcentre og a-kasser pålagde de ledige at søge to konkrete job. Det bliver ændret, så de ledige fremover kun skal søge relevante stillinger. Til gengæld bliver det op til jobcentre og a-kasser at vurdere, om de ledige søger ihærdigt nok, og om jobbene er tilstrækkelig relevante. 

Det bliver også muligt at pålægge den eneklte ledige at søge et givent antal relevante job. Men det forudsætter, at jobcentret eller a-kassen foretager en individuel vurdering og skønner det nødvendigt. 

Ingers bøvl

Den nye aftale, som bakkes op af alle Folketingets partier med undtagelse af SF og Enhedslisten, er resultatet af kampagnen ’Væk med bøvlet, Inger’, som Beskæftigelsesministeriet satte i søen sidste år. Her kunne alle indsende forslag til, hvordan beskæftigelsesindsatsen kunne blive mere enkel.

Kampagnen resulterede i 46 konkrete forslag, som krævede lovændringer. Det er de forslag, som partierne har diskuteret og nu er blevet enige om en aftale om.

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet