Kulturarv på udsalg

Hundested er en smukt beliggende by, der oprindelig blev bebygget med en vis omtanke. Men der har været et fravær af bygningskultur i senere år. Der er blevet klasket og klistret for meget. Peter Olesen aflægger rapport fra fronten.

Af Redaktionen | [email protected]

KOMMENTAR: Hundested er en truet by. Smukt som den ligger yderst ved kysten i Halsnæs Kommune. Igen en mindre by, der blev opslugt i en større kommune og dermed fremover er uden samme indflydelse på egen skæbne som tidligere.

Nu har Hundested såmænd ellers været god til selv at maltraktere, så det halve kunne være nok. Den smukt anlagte by på et skrånende terræn ned mod fjord og hav er fra starten blevet ordentligt bebygget. Med få gode huse fra 1800-tallet og med ganske mange gode huse fra starten af  1900-tallet, ikke mindst mange gode eksempler på Bedre Byggeskik fra 1915-1940.

Men nye ejere har ikke forstået at værne om bygningskulturen, og byen har helt åbenbart ikke haft en respektabel og effektiv politik for, hvordan man behandler en gammel by, som for eksempel Køge, Helsingør, Ringkøbing eller Ebeltoft har og har haft det.

Der er bygget til, klasket på, klistret og regeret, så det er en ren gru. For tre år siden fik jeg til opgave at gennemfotografere Hundested, og så fik den og de fremmødte ellers råt for usødet.300 mennesker mødte op, og de klappede af alle forsyndelserne, fordi de folk, der gad møde op,  umiddelbart havde samme mening som jeg: Så slemt burde man ikke have behandlet og stadig behandle Hundested.

Men nu var den så oven i købet blevet tvunget sammen med Frederiksværk, og det var mange ganske utrygge ved. Ikke at der er noget galt med Frederiksværk. Men afstanden, den er bekymrende.

Uden forstand og indsigt
Siden har jeg for halvandet år siden været sluppet løs i områdetigen, også denne gang med kamera - og da med fokus på Bedre Byggeskik. Husene er fine. Behandlingen modsat for de flestes vedkommende.

Velfærdsknasternes mareridt kunne man kalde det. Knop på knop uden egentlig respekt for det oprindelige. Men hvem skal holde øje med det? Kommunen? Ja selvfølgelig, men har den mandskab til det? Nej! Har den vilje? Næppe! Har den forstand og indsigt? Jeg tvivler. Altså ser det ikke for godt ud for fremtiden i hverken Hundested eller Halsnæs Kommune som helhed.

Maltrakteret biograf
Tager vi Hundested isoleret, så var det en flere dage lang opgave at finde frem til den tidligere biograf. Fandtes den endnu? Jeg havde en tegning af den fra før. Nej! Og så alligevel – med en lokalkyndigs hjælp dukkede den endelig op. Af indpakningens gys. Ukendelig og maltrakteret, så
man tror, det er løgn.

Men forsyndelserne er ikke kommet til i ly af mørket og mod loven. Alt for meget er tilladt, og meget lidt holdes der øje med. Og nu er fanden så rigtig løs i Laksegade igen. For nogle af de sidste stumper af de gamle huse er i dag helt konkret truet af nedrivning.

Flere supermarkeder
Det drejer sig om den smukke, røde Lemches Købmandsgård tæt ved havnen og dermed også om indkørslen til selve havneområdet. Købmandsgården er solgt. Til et entreprenørfirma, Innovator A/S. Også flere af naboejendommene, som kommunen ejer, er solgt til samme firma. Ikke fordi entreprenøren vil istandsætte dem.

Nej da, i stedet nedrive dem og bygge nyt supermarked. Som om der ikke i forvejen er nok af dem? Det er skammeligt. Det er trist. Det er kulturløst. Det er hovedløst. Og det er trist for alle, der holder af Hundested.

Og det er især helt ubegribeligt, fordi Hundested og dermed hele Halsnæs Kommune er udpeget til såkaldt kulturarvskommune. Altså en, der tager kulturarven alvorligt og værner om den og respekterer den. Er det det, man gør i denne
sag?

Nej, vel er det ej!

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet