Kommuner tøver med fixerum

København, Aarhus og Odense er de eneste tre kommuner, der har ansøgt om penge til at oprette rum til stofmisbrugere.

Narko

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Færre beskidte kanyler flyder i de københavnske gader, efter hovedstaden sidste år oprettede Danmarks første fixerum. Alligevel har kun tre kommuner ansøgt om midler fra en pulje under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til at oprette og drive kommunale fixerum, hvor misbrugere kan indtage deres medbragte heroin og kokain med rene kanyler. Det drejer sig om København, Aarhus og Odense.

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, vurderer, at mange kommuner tøver, fordi de gerne vil afvente de første erfaringer med rummene. Alligevel håber han snart, at flere kommer med på vognen, da fixerum kan være med til at mindske dødeligheden blandt stofmisbrugere og bygge bro til resten af systemet.

- Jeg ser ingen grund til at tøve nu, og jeg håber da, at flere kommuner meget snart kommer med, siger han.

Kræver omtanke

I Slagelse overvejer byrådet netop nu, om de skal oprette et fixerum, men har altså valgt ikke at søge penge fra puljen i år.

- Vi skønnede, at der både politisk og blandt befolkningen ikke havde været mulighed for at få det diskuteret ordentligt igennem. Det er et følsomt område, så vi ville gerne have mere tid til at få det diskuteret, siger Jørgen Andersen (S), formand for handicap- og socialpsykiatriudvalget.

Blandt andet overvejer kommunen, om det i givet fald vil være bedst med et mobilt fixerum på grund af kommunens geografi med tre købstæder. Slagelse har bedt kommunens misbrugscenter om at komme med nogle oplæg.                      :

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet